Historie deel-1 ( algemeen)

HET BEGIN......

De rijke historie van Rozenburg begint in 1931.
Het is dan in Nederland crisistijd en ook op het eiland Rozenburg betekent dat veel werkeloosheid. Omdat er niet veel werk is wordt er regelmatig op door-de-weekse dagen tegen een bal geschopt en zo ontstaat het idee om een vereniging op te richten. In café “Dijkzicht” wordt op 20 mei 1931 dan uiteindelijk v.v. Rozenburg opgericht. Toen heten het nog RVV. Piet Boer is de grote gangmaker en hij wordt dan ook de 1e secretaris.

Picture 1

Janus Kleijwegt heeft ook een taak,
maar in ieder geval zorgt hij voor de eerste echte lederen bal.

De tenue kleuren waren wit shirt met rode kraag maar daar weet Leen van Vliet, na een paar jaar, verandering in te brengen. Hij kijkt vaak bij Fortuna Vlaardingen en weet de Rozenburgers er van te overtuigen rood geel gestreept een veel mooier shirt is.De eerste trainer van Rozenburg is Jan Pols hij was afkomstig van MAAS uit Maassluis. De wedstrijden worden gespeeld op het veld aan “de Kolenpad”.
In de eerste jaren is de familie Boer met drie boers, Piet, Cees en Jaap sterk in het eerste team van Rozenburg vertegenwoordigd.

Picture 2

Ook in die tijd was er de eerste niet Rozenburger die in het eerste elftal speelde. Wim van der Veer uit Zuidland . Hij was werkzaam bij de firma Morree en voetbalde op zaterdag bij Rozenburg en op zondag thuis bij Zuidland.Tijdens de wedstrijden aan “de Kolenpad” was er altijd veel publiek. Leuk was wel dat voor er gespeeld kon worden het vee nog naar de hokken moest worden gebracht. In de loop van 1932 komen er ook junioren in actie. In het eerste jeugd-team zitten ook spelertjes die later een toonaangevende rol gaan spelen in de geschiedenis van Rozenburg. Jan en Daan Weeda, Henk Benschop en Janus Vark.

Tot 1936 speelt Rozenburg niet in competitie verband daarna wordt er gestreden in de ZAC (Zaterdag Amateur Competitie) en komen er wedstrijden tegen HVV uit Hoogvliet, MVV’27 uit Maassluis, HVO uit Vlaardingen en FSC uit Schiedam. Tot de oorlog uitbreekt speelt Rozenburg met wisselend succes. Tijdens de oorlog kan er natuurlijk ook in Rozenburg niet worden gevoetbald. Maar na de oorlog wordt de draad weer opgepakt en speelt Rozenburg in het seizoen 1946 – 1947 in de 3e klasse van de toenmalige RVB.

Inmiddels is Ton Aberson naar Rozenburg gekomen en verdedigd het doel. De van Sportlust ’46 afkomstige doelman verzorgt ook de trainingen. In dat eerste jaar na de oorlog wordt Rozenburg kampioen. En ook de jaren daarna speelt Rozenburg vaak een rol van betekenis. Een aantal jaren moet Rozenburg in de na-competitie spelen voor promotie. Het lukte de Rood Gelen telkens net niet. Het ene jaar was Barendercht te sterk het jaar daarop waren de Zwervers uit Rotterdanm die uiteindelijk de promotie in de wacht sleepten en in 1955 was her RSM uit Rotterdam die de Rozenburgers het voetje dwars zetten. Weer geen promotie maar Rozenburg speelt in die jaren niet slecht en was er steeds dicht bij.

Picture 3         Picture 4

Wat jaren achtereen niet lukte lukte in het seizoen 1956 – 1957 Rozenburg wel. Onderleiding van de nieuwe trainer Izaäk Broekhart werd in dat seizoen de 1e klasse van de RVB bereikt. Het was niet het laatste succes voor trainer Broekhart. Ook in het seizoen 1958 – 1959 was Rozenburg kampioen en promoveerde het via de na-competitie naar de KNVB. Al zou in 1963 weer een stapje terug moeten doen en degradeert het weer naar de afdeling Rotterdam. Met de komst van de industrie rondom Rozenburg verandert er ook wat bij de voetbalvereniging. Voetballers uit andere delen van het land komen voor hun werk naar de Botlek en later de Europoort en vinden in Rozenburg een woning. Gerrit Hecker was één van de eerste die Rozenburg vanuit het hoge noorden kwam versterken. Er zouden er later nog meer volgen. De voetbalvereniging wordt snel groter en promoveert in 1965 opnieuw naar de KNVB.

Ook het dorp Rozenburg groeit en in 1967 moet de voetbalvereniging verhuizen en wordt het nieuwe complex aan de Laan van Nieuw Blankenburg in gebruik genomen. Het complex waar de voetbalvereniging Blankenburg nog steeds speelt. Sportief gezien zijn er wisselende successen en bij de jeugd groeit langzaam de “Gouden Generatie” waardoor Rozenburg op de voetballandkaart wordt gezet, landelijke bekendheid krijgt en uiteindelijk op het aller hoogste (zaterdag) Amateurniveau van Nederland zal gaan spelen.

Picture 5