De installatie van mIRC in het Nederlands
( algemeen)

Hallo! Als je deze pagina voor je hebt ben je ofwel heel nieuwsgierig of je bent nog niet zo ervaren op IRC. Misschien wel alle twee. Wat je goed moet begrijpen is, dat het niet erg is als je iets nog niet weet. Iedereen die je op IRC ontmoet, is ooit begonnen en heeft het dus (ook) allemaal moeten leren.

Deze pagina geeft wat algemene informatie over IRC. Lees het op je gemak door en als je op #rozenburg of #europoort komt en je hebt nog vragen, stel die dan aan een van de masters of operators. Huh? Masters? Operators? Okee, we gaan het je proberen uit te leggen.

Je kunt ook meteen naar een onderwerp in deze tekst "springen" door op een van de trefwoorden in het lijstje aan de rechterkant te klikken:

rule2.gif (799 bytes)

Een korte verklarende woordenlijst 
gemaakt door oppernaR

OppernaR, is bezoeker van #Dutchchat een ander IRC-kanaal , hij maakte een geheel eigen verklarende woordenlijst. Die zie je als je hier klikt.

pix/rule2.gif (799 bytes)

IRC - wat is dat eigenlijk?

IRC betekent Internet Relay Chat. Het werd ontworpen door de Fin Jarkko Oikarinen in 1988. Oorspronkelijk werd IRC alleen bij de universiteiten en hogescholen gebruikt. Mede vanuit die netwerken is het WWW ontstaan.

IRC is een multi-user chat systeem. In gewoon Nederlands: een kletsbox voor meer tegelijk.

IRC kreeg internationale bekendheid gedurende de Golfoorlog (1991) en werd beroemd tijdens de (mislukte) staatsgreep tegen Boris Jeltsin (september 1993) toen IRC-ers vanuit Moskou live berichtten over de gebeurtenissen daar. (Er wordt beweerd dat deze berichtgeving mede de houding van de Amerikaanse regering in die crisis heeft bepaald.)

Maar ook van mens tot mens zijn er bijzondere gebeurtenissen. Zo meldde het ANP op 28 april 1997 dat een 12-jarige Amerikaanse jongen uit Texas, ingelogd op IRC, het leven redde van een 20-jarige Finse studente die ook op IRC aanwezig was. Het meisje bleek te zijn ingesloten in een gebouw en kreeg plotseling een ernstige astma-aanval. Ze vroeg via IRC om hulp. De Amerikaanse jongen voelde aan dat de smeekbeden om hulp echt waren en liet z'n moeder 911 bellen. De Amerikaanse alarmcentrale zocht contact met Finland en ..... de studente werd op tijd gevonden en kon worden geholpen.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan bij Links.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

pix/rule2.gif (799 bytes)

Wat is een IRC netwerk?

Een IRC netwerk bestaat uit een of meerdere computers (servers genoemd). Zijn het meerdere computers, dan zijn die die door middel van vaste lijnverbindingen met elkaar verbonden. Op alle servers wordt een programma gestart dat IRC mogelijk maakt.

Een IRC netwerk is onderverdeeld in zogeheten kanalen, ook wel kamers, channels of rooms genoemd. Als je verbonden bent met een IRC netwerk kun je zo'n kanaal "binnengaan" met het commando /join <kanaalnaam>. Dan kun je met z'n allen "praten" (in de vorm van het typen van tekst) die door alle anderen, die in hetzelfde kanaal zijn, kan worden gelezen.

Er zijn meer dan 50 verschillende IRC netwerken verspreid over de wereld. Sommige netwerken zijn regionaal, andere landelijk en weer andere zijn internationaal. De grootste netwerken zijn EFnet, IRCnet en Undernet.

Maar er zijn er dus nog veel meer. Kijk maar eens bij dit overzicht of bij deze lijst. Daar vind je ook lijsten met servers die aan die netwerken zijn gekoppeld. Wil je op zo'n netwerk komen, dan moet je inloggen op een van de daarbij horende servers.

De IRC netwerken zijn onderling niet gekoppeld. Als je dus een vriend in de Verenigde Staten hebt en je wilt met hem chatten, dan moet je wel alle twee op hetzelfde moment op hetzelfde IRC-netwerk aanwezig zijn.

Meer weten over servers? Kijk dan hier.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

pix/rule2.gif (799 bytes)

Wat heb je nodig en op welke IRC servers kun je ons vinden?

Kanaal #rozenburg of #europoort is geen onderdeel van IRCnet. Op een doordeweekse avond zijn er meestal zo'n 20.000 mensen uit binnen- en buitenland online op IRCnet, terwijl je uit zo ongeveer 3.000 kanalen kunt kiezen. Wat heb je nou nodig om op IRC te kunnen chatten?

  • Een abonnement bij een internet provider.
  • Een programma voor IRC (klik op de symbolen):

    mIRC voor Windows 3.1 (kies de 16-bit versie van mIRC) of voor Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows ME, Windows XP of Windows NT (kies de 32-bits versie van mIRC)

    Virc voor Windows (Virc is een nieuw programma voor IRC)

    ircII of zircon voor Unix of Linux

    bxnow.gif (2273 bytes)

    Bitch-X voor Unix, Linux, Windows 95 en 98 of OS/2

    ircII voor VMS

    Ircle voor Macintosh
  • Verbinding met een van de volgende servers (er zijn er veel meer maar we noemen hier alleen de Nederlandse servers):

irc.nl.uu.net
irc.xs4all.nl
irc.snt.utwente.nl
irc.nl.net
(als je een poortnummer moet instellen, kies dan 6667).

pix/rule2.gif (799 bytes)

Nicknaam.

Je moet ook nog even nadenken over een geschikte nicknaam, want op IRC gebruik je bijna nooit je echte naam. Als je bijvoorbeeld Jan Pieterse heet, zou je als nicknaam J-P kunnen kiezen. Of iets geheel anders, bijvoorbeeld IJzer (zomaar een naam dus). Of de naam van de held van je favoriete boek.

Wat van belang is, is dat een nicknaam niet langer dan 9 tekens kan zijn en dat tekens als # of & of % er niet in voor mogen komen. Ook moet je in gedachten houden dat elke nicknaam op ieder IRC netwerk maar één keer aanwezig kan zijn op hetzelfde moment. Het kan dus best zijn dat, als je nick J-P is, en je gaat inloggen, de nicknaam J-P al bij iemand anders in gebruik is. Ja, dan zal je dus iets anders moeten gebruiken, bijvoorbeeld JeePee.

Als je een meisje of vrouw bent, denk er dan aan dat als je een nicknaam kiest die duidelijk vrouwelijk is, je vaak door mannen en jongens zult worden lastig gevallen. Je kunt je wel indenken wat de meesten van je willen. Als je daar geen zin in hebt, kies dan een niet zo duidelijke of zelfs een geheel verhullende nicknaam.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

pix/rule2.gif (799 bytes)

Lees de helptekst van je programma.

Als je beschikt over een internet-aansluiting en het programma om op IRC te kunnen chatten hebt geïnstalleerd, lees dan, voor dat je gaat chatten eens de helptekst van je programma en maak er als dat kan een afdruk van. Je zult dan gemakkelijker leren om met al die commando's te werken.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Hoe zit dat nou met die kanalen?

Een kanaal ontstaat als iemand het commando /join <kanaalnaam> geeft en als eerste in dat kanaal "binnenkomt". Een kanaal houdt op te bestaan als de laatst aanwezige het kanaal verlaat. Het aantal kanalen is op de meeste IRC netten onbeperkt en zo kan dus iedereen - als ie dat zou willen - een kanaal beginnen.

De eerste die in een kanaal komt krijgt automatisch operator-rechten (een @). Diegene is "eigenaar" van dat kanaal en kan anderen operator maken of andere aanwezigen kicken of bannen.

Kicken is "iemand de deur uit schoppen" en bannen is iemand de toegang ontzeggen. Als je gekickt wordt kun je dus weer terug naar het kanaal; als je geband bent niet - tenzij iemand die ban opheft.

Een "normale" ban wordt meestal na een tijdje weer (automatisch) opgeheven. Je kunt je echter zo ernstig hebben misdragen dat je een zogeheten "permban" krijgt (een permanente ban dus). Als dat gebeurt merk je dat omdat je meteen nadat je het kanaal probeert binnen te komen wordt geband. Je zult met een van de operators van het kanaal moeten praten (gebruik /msg of /dcc - die begrippen worden even verderop uitgelegd) om daarover te praten en te vragen de permban op te heffen.

Kicken en bannen zijn bedoeld om het chatten een beetje ordelijk te laten verlopen. Iemand die iets vervelends doet kan worden gekickt - als waarschuwing. Iemand die echt aan het klieren is kan worden geband - zodat de anderen op het kanaal er geen last meer van hebben. Soms wordt er door operators zomaar gekickt of geband, gewoon als spelletje of om te pesten of uit verveling. Zolang je zelf geen operator bent kun je daar niet zoveel tegen doen.

Meer weten over kanalen? Kijk dan hier.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Bots.

Veel kanalen beschikken over een of meer zogeheten "bots". Bot is de afkorting van "robot". Een robot is een programma dat op een kanaal verschillende taken kan uitvoeren. Soms zijn er een paar operators die de bot bedienen en onderhouden, zulke mensen heten meestal "master".

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Manieren om met anderen te "praten".

Ja, dan "zit" je op een kanaal en wat moet je dan? Nou chatten oftewel praten natuurlijk! Praten is eigenlijk een rare uitdrukking voor wat je doet want je zegt niets: je typt. En je luistert ook niet: je leest. Maar het heet nu eenmaal "praten" (een vertaling van "chatten") en dus houden we ons daar maar bij. Er zijn - binnen IRC - drie manieren om met anderen te praten:

  • Gewoon "op het kanaal" zodat iedereen kan lezen wat je typt en er op kan reageren;
  • Via /msg naar een andere persoon op IRC;
  • Via /dcc naar een andere persoon.

Nou, wat gewoon "op het kanaal praten" betreft, dat zal je inmiddels wel snappen.

Iets anders is praten met /msg. Met het commando /msg <nicknaam> <tekst> kun je - zonder dat anderen dat kunnen lezen - met een andere persoon praten. Wat jullie aan elkaar sturen lezen jullie tweeën dus alleen. Als je dus vertrouwelijk met elkaar wilt praten is /msg een van de twee manieren op IRC. Om dat in een apart venster (window) te doen, gebruik je de eerste keer geen /msg maar /query <nicknaam> door dat commando /query wordt een apart window geopend waardoor je niet telkens het /msg voor een tekst hoeft te tikken.

De andere manier is met /dcc. Het verschil met /msg is, dat je als je /dcc doet, je niet via de IRC server met elkaar praat, maar dat er een rechtstreekse verbinding tussen jouw computer en de computer van de ander wordt gemaakt (dcc = direct client to client; client = de PC die je voor IRC gebruikt). Je start een dcc-verbinding met het commando /dcc chat <nicknaam>. Om zo'n verbinding te starten moeten jij en degene met wie je wilt praten dus alle twee op hetzelfde IRC netwerk zijn. Is de dcc-verbinding eenmaal tot stand gekomen, dan kun je als je dat wilt (alle twee) het IRC netwerk verlaten terwijl de dcc-verbinding toch in stand blijft. Een dcc-verbinding is meestal sneller dan een verbinding via de IRC server en je hebt in elk geval geen last van lag of splits (die begrippen worden even verderop uitgelegd).

Veel IRC programma's houden een log bij. Meer weten daarover? kijk dan hier.
Op IRC gelden gedragsregels. Meer weten daarover? Kijk dan hier.
Op IRC worden afkortingen gebruikt. Meer weten daarover? Kijk dan hier.
Op IRC wordt de gezichtsuitdrukking weergegeven met smiley's. Meer weten? Kijk dan hier.
DCC wordt ook gebruikt voor het zenden/ontvangen van bestanden. Meer weten? Kijk dan hier.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

DCC ook voor zenden en ontvangen van bestanden.

DCC kun je overigens niet alleen gebruiken om te praten, maar je kunt via dcc ook bestanden aan een ander sturen of van die ander ontvangen. Dat doe je met het commando /dcc send <nicknaam> waarna je moet aangeven wat je wilt verzenden. Dat kan een foto zijn, of een tekstbestand, of iets anders. Op IRC wordt dcc veel gebruikt voor dit doel.

Let er op dat je in de instellingen (voorkeuren) van jouw IRC programma aangeeft dat je een aan jouw gezonden bestand via dcc niet automatisch accepteert. Door dat zo in te stellen moet je altijd een zending "accepteren" en je voorkomt zo dat anderen ongevraagd allerlei rommel (of computervirussen!) aan je sturen.

Zorg er ook voor dat je een goede (en telkens bijgewerkte) virusscanner gebruikt. Hoewel 100% beveiliging niet bestaat, maak je het daarmee wel veiliger voor jezelf.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Lag en split.

Een heel apart verschijnsel is "lag". Lag is de tijd die verloopt tussen het moment dat jij iets typt en het naar het kanaal stuurt en het moment dat de anderen dat ook te lezen krijgen.

Als de lag erg groot is, kan het zijn dat een van de servers zoveel moeite heeft om alle gegevens te verwerken dat die server vastloopt. Dan wordt die server tijdelijk van het netwerk losgekoppeld. Zoiets heet een split. Als dat gebeurt merk je dat meestal in het kanaal omdat verschillende aanwezigen - zonder dat ze dat willen - van het kanaal verdwijnen. Een split wordt na een tijdje weer ongedaan gemaakt (dat kan overigens soms langer duren dan je denkt) en dan komen de mensen die waren weggegaan automatisch weer terug in het kanaal.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Beveiliging.

In het algemeen moet je, als je met je computer Internet op gaat, jezelf beveiligen. Denk er aan: 100% beveiliging bestaat niet! Je kunt met bepaalde maatregelen alleen je veiligheid verhogen. Hoe hoger je veiligheid, hoe minder een ander jou schade kan doen ..... maar ook: hoe minder jij zelf kunt doen.

Allereerst zorg je ervoor dat je de laatste versies van de programma's hebt die je voor internet-toegang gebruikt.

Verder bestaat een minimale beveiliging uit een goede virusscanner. Een goede virusscanner moet regelmatig worden bijgewerkt en dat is nodig ook omdat er elke dag nieuwe virussen bijkomen.

Wil je je beveiliging verhogen, dan kun je denken aan een firewall. Een firewall is een programma dat de communicatie vanuit en naar jouw computer (of van en naar je netwerk) bewaakt).

Er zijn verschillende firewalls die je kunt gebruiken - meer info daarover vind je hier. Lees ook het stukje hierna over de pofessionele firewall, omdat dat ook voor een persoonlijke firewall geldt.

Veel bedrijven en organisaties die Internet toegang hebben, zijn met een professionele firewall beveiligd. Zo'n professionele firewall maakt meestal toegang tot IRC onmogelijk. Dat "onmogelijk" is afhankelijk van de instellingen van de firewall. Een firewall sluit namelijk bepaalde poorten van de computer af voor verkeer. Omdat IRC een specifieke poort gebruikt, kan zo eenvoudig IRC toegang onmogelijk worden gemaakt. Maar natuurlijk kan de beheerder van de firewall die poort weer open zetten en zo toegang geven tot IRC. Als het bedijf waar je werkt zo'n firewall gebruikt zou je de systeembeheerder eens vriendelijk er naar kunnen vragen. In elk geval, als je via een firewall contact hebt met IRC, is DCC bijna altijd onmogelijk.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Logs.

Denk er aan dat veel IRC programma's een log (verslag) bijhouden van alles wat er gebeurt. Ook van de teksten van /msg en /dcc die via die computer worden verzonden of ontvangen. Realiseer je dus dat wat je zegt ergens in een bestandje terecht kan komen.

Als degene waarmee je praat iets vervelends met dat log doet, bijvoorbeeld het aan anderen laat lezen, dan zou dat wel eens niet zo leuk kunnen zijn. Denk er dus aan dat je niet zomaar alles kunt zeggen, wees een beetje voorzichtig!

Realiseer je ook dat zo'n log een tekstbestand is en dat het dus kan worden bewerkt. Elk log kan worden nagemaakt of achteraf worden veranderd. Een log van welk gesprek of welke gebeurtenis dan ook is dus nauwelijks een "bewijs" te noemen.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

"Flooden", "nuken", DOS-attack en "teardrop".

Helaas zijn er soms ook heel vervelende mensen op IRC. Mensen die niet komen om te doen waar IRC voor is, chatten, maar die graag willen laten zien hoe machtig of belangrijk ze wel niet zijn. Soms beschikken deze mensen over programma's waarmee ze jouw verbinding met IRC kunnen verbreken. De bekendste manieren om dat te doen zijn "flooden", "nuken", een DOS-attack en "teardrop".

Flooden is een techniek om in een zeer korte tijd zoveel tekst of commando's naar je te sturen dat jouw IRC programma dat niet meer aankan en jouw verbinding met IRC wordt verbroken. Je gaat dan van IRC af met de melding "excess flood". Tegen flooding kun je je beschermen door de instellingen van je IRC programma goed na te lopen (overleg met een ervaren IRC-er/ster die je vertrouwt) of door extra programma's (die "scripts" heten) te gebruiken. Voor de meeste IRC programma's zijn er tientallen van die scripts die je kunt gebruiken. Kijk hier eens voor een paar voorbeelden.

Om je tegen "nuken", een DOS-attack en "teardrop" te beschermen is lastiger. Zover ik weet is er geen enkel computer platform (Unix, Windows of Macintosh) dat hier niet mee te maken kan krijgen. DOS-attack betekent overigens "Denial of Service attack en is een aanval op jouw computer om die van internet "af te gooien".

Het is net een soort oorlog: elke beveiliging die er is wordt weer gevolgd door een nóg beter programma om die beveiliging ongedaan te maken. Daarom hier geen ander advies dan een verwijzing naar de site van www.irchelp.org waar je (de laatste) stand van zaken omtrent beveiliging tegen "nuken", DOS-attack en "teardrop" kunt vinden.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Nettiquette.

Nettiquette zijn de gedragsregels "op het net". Die regels gelden ook op IRC. En wat gedragsregels zijn, dat weten we allemaal wel (of heeft er nooit iemand tegen je gezegd: "Met twee woorden spreken alsjeblieft!")?

Nu is het op IRC geen kleuterschool maar de normale fatsoensregels gelden op IRC (en op kanaal #VVrozenburg) natuurlijk ook. Nee die gaan we hier dus niet uitleggen (en zeg niet dat je niet weet wat hier bedoeld wordt met "fatsoensregels"). Kijk maar eens hier als je het echt niet weet.

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Smiley's.

Op IRC (en in email) zie je vaak tekeningetjes zoals :-) die "smiley's" worden genoemd. Een smiley is dus een gezichtje : de ogen - de neus en ) de mond. Je moet je eigen gezicht een beetje schuin houden om het goed te kunnen zien.

Met een smiley kun je aan je getypte tekst iets toevoegen: je gezichtsuitdrukking. De anderen, die jouw teksten lezen maar die jou niet kunnen zien, kunnen zo beter begrijpen wat je nou bedoelt en hoe je het bedoelt.

Zo is :-) een lachende of glimlachende smiley terwijl :-P het uitsteken van je tong aangeeft. En ;-) is een knipoog terwijl :-( verdriet of boosheid uitdrukt.

Meer smiley's kennen? Zie dan bij http://www.emoticonuniverse.com 

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Afkortingen.

Ook afkortingen kom je op IRC en in email vaak tegen. Er zijn er een heleboel en ze zijn soms in het Engels. Een paar die je vaak tegenkomt zijn:

  • LOL - Laughing Out Loud (= hard lachen)
  • ROTFL - Rolling Over The Floor Lauging (over de grond rollen van het lachen)
  • iig - in ieder geval
  • ff - effe (even)
  • bbl - be back later (ik kom straks weer terug)
  • brb - be right back (ik kom meteen weer terug)
  • Psies of p'cies - precies
  • idd - inderdaad
  • Eetse - eet smakelijk
  • Thnx of thx - thanks = dank je wel
  • Suc6 - succes
  • re - welkom terug
  • wb - welcome back = welkom terug
  • w8 - wacht
  • gday - good day = goede dag

(Met dank aan Nathalie voor de aanvullingen)

Meer afkortingen kennen? Zie dan bij http://www.emoticonuniverse.com  

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

rule2.gif (799 bytes)

Links.

Als je meer wilt weten over een of meer van de hier behandelde onderwerpen, kijk dan ook eens bij:

 

terug naar inhoudsopgave van deze tekst

 

@
afkortingen
Apple
bestanden
benodigdheden
bestanden, zenden van -
beveiliging
bot
chatnetwerken
chatten
commando's
dcc

firewall
flooden
foto's
gedrag
helptekst
IRC programma's
IRC servers
IRC, wat is -
ircii
ircle
join
kanaal
kicken
lag
links
log
macintosh
master
mirc
msg
nettiquette
netwerken
nicknaam
nuken
operator
permban
registreren
robot
servers
smiley
split
teardrop
unix
virc
virussen

virusscanner
VMS
windows
zircon

rule2.gif (799 bytes)

Met dank aan shorty, die deze pagina heeft gemaakt.

findme.gif (5365 bytes)

rule2.gif (799 bytes)



Back / Terug

Originele Engelse versie van Tjerk Vonck - Tjerk@mirc.com
© Copyright 1995-2000 Tjerk Vonck & mIRC Co. Ltd.