Terugblik

Gaan de favorieten nog aan de boom schudden of
is er slechts een bijrol voor die ploegen weggelegd.

06-01-08

We zijn alweer 12 wedstrijden onderweg in de competitie van het seizoen2007-2008. In de derdeklasse D zijn Hellevoetsluis en Piershil de ploegen die schijnbaar de lakens uitdelen. In ieder geval pakte Piershil als promovendus de eerste periode en staat Hellevoetsluis na 12 wedstrijden fier op kop. Bij de kenners als favorieten bestempelde ploegen zoals SSS, GOZ Rozenburg en op het vinkentouw Rhoon hebben we tot nu toe nog geen wonderen gezien. Het illustere trio/kwartet moet zich tevreden stellen met acteren op het tweede plan (lees middenmoot).Zo rond de kerstboom zijn natuurlijk weer allerlei nieuwe speculatie ontstaan en de uitkomst moet toch zijn dat deze ploegen nog een keer flink aan de boom gaan schudden want na 12 wedstrijden zijn de prijzen nog lang niet verdeeld. Of worden de zogenaamde kenners weer maar eens in hun hemd gezet.

© Zonder toestemming van de webmaster is het niet toegestaan dit onderwerp in zijn geheel op andere websites te plaatsen

Picture
  Hoe begon het:
In de derdeklasse D kwamen 3 ploegen over uit de vierdeklasse. Piershil, Binnenmaas en Zinkwegse Boys en uit de tweedeklasse kwam het gedegradeerde Stellendam. Rozenburg en GOZ leken op voorhand de te kloppen ploegen en ook SSS uit Klaaswaal leek in staat een gooi naar de titel te willen doen. GOZ scoorde er in de voorbereiding lustig op los. In vriendschappelijke potjes wisten de Oranjehemden 17 keer het net te vinden en ook in de bekerwedstrijden voorafgaand aan de competitie scoren de mannen van Barry Schipper 17 keer, waarvan 11 tegen Herkingen. Ook de ploeg van Leo Dekker, Rozenburg, had een redelijke voorbereiding.
Een goed resultaat tegen gerenommeerde tegenstanders als hoofdklasser TOGR (0-2 verlies) winst tegen Xerxes en Stellendam. Maar ook snel uitgeschakeld voor de beker door cruciaal verlies tegen het PFC van Rob Vuik. Maar toonde tegen Abbenbroek en Simonshaven toch makkelijk te kunnen scoren vooral Ronard Venekamp wist het net makkelijk te vinden.

Picture
  De eerste competitiewedstrijd:
De eerste competitiewedstrijd was meteen een kraker. GOZ moest het thuis, op sportpark ‘De Erven’ opnemen tegen Rozenburg. De ploeg van trainer Barry Schipper gaf haar visitekaartje af door een klinkende 3-0 overwinning. Rozenburg kwam er in Mijnsheerenland niet aan te pas en met dank aan doelman Michael Kruize bleef de schade beperkt tot de drie doelpunten die de Oranjehemden pas laat in de tweede helft tot stand wisten te brengen. Voor GOZ scoorde Marcel Trouw, Mark Bravenboer vanaf elfmeter en Rogier Collignon in blessuretijd. SSS liet in die eerste wedstrijd ook een steekje vallen en kwam bij het gepromoveerde FC Binnenmaas niet verder dan een 1-1 gelijk spel. Het Rhoon van trainer Edwin de Koning maakte geen fout en gaf ZBVH geen schijn van kans en won met 3-0.

Picture
  Problemen in de uitwedstrijden:
Rozenburg herstelde zich goed van het klapje dat GOZ in de eerste wedstrijd had uitgedeeld. In de tweede wedstrijd thuis tegen Rhoon werd er gewonnen en wist de ploeg van De Koning gelijk dat het toch niet echt tot de favorieten behoorde althans de Rood Gelen waren veel te sterk zeker in de tweede helft waar de 0-1 achterstand werd omgebogen tot een 3-1 winstpartij. Die tweede wedstrijddag leek er overigens één van morsen met punten voor de favorieten. Iets wat gedurende de eerste helft van deze competitie wel vaker voor kwam. GOZ kwam niet verder dan een gelijkspel bij Hellevoetsluis. SSS verloor thuis kansloos van Piershil en ook tweedeklasser Stellendam begon met het morsen van punten, 0-3 thuis tegen WFB. In het begin van die 2e periode hadden de Rood Gelen vooral moeite met uitwedstrijden. Hellevoetsluis (2-1), Voorne (3-2), Binnenmaas (2-0) en zelfs thuis tegen SSS ging het mis(2-3). De Rood Gelen leken af te stevenen op een rol in de grijze middenmoot.

Picture
  Piershil revelatie van de eerste periode:
Het via de nacompetitie gepromoveerde Piershil was de revelatie van de eerste periode van dit lopende seizoen. De ploeg verloor allen in die eerste periode van Voorne (in de eerste wedstrijd) en kwam tegen GOZ en Rhoon niet verder dan een gelijk spel. Hellevoetsluis was met een puntje minder als enige in het spoor gebleven van de ploeg van trainer Piet Jonas. GOZ had de achterstand op Piershil al zien oplopen tot 4 punten, SSS tot 5 punten en Rozenburg zelfs tot maar liefst 8 punten. De kenners werden in hun hemd gezet althans zo leek het na die eerste periode.

Picture
  Gaat de gevestigde orde nog aan de boom schudden:
In de 2e periode toonde Rozenburg aan zich toch nog niet gewonnen te willen geven. Van de vier wedstrijden die de 2e periode nu onderweg is verspeelde Rozenburg alleen punten tegen de ploeg van Piet Jonas, Piershil. Met een doelpunt ver in blessuretijd wist Piershil de punten mee de bus in te nemen en kreeg het gezien het wedstrijdbeeld te veel. Maar dat soort dingen tellen nu eenmaal niet in voetbal. De Rood Gelen herstelde zich enigszins van een wat mindere competitiestart en lieten vooral in de wedstrijd tegen Piershil geweldig mooi, goed en gedegen voetbal zien. Maar is dat genoeg………..? De ander op voorhand genoemde favorieten hebben, net als Rozenburg overigens, nog een behoorlijke puntenkloof te overbruggen. Na 12 wedstrijden staat Hellevoetsluis op kop en heeft stuivertje gewisseld met Piershil, een ploeg die nog steeds goed in het spoor blijft.
Het uit de 2e klasse gedegradeerde Stellendam doet het dramatisch slecht en staat zelfs onder de rode streep. Voor ZBVH en Zinkwegse Boys lijkt het een moeilijk seizoen te worden en de tot nu toe gesprokkelde puntjes lijken niet genoeg voor een langer verblijf in de derdeklasse. Zijn de kaarten geschud of gaan we ons opmaken voor een spannende tweede helft

‘Rozenburg staat er in de 2e periode niet zo slecht voor. Een 2e plaats achter Hellevoetsluis biedt zeker perspectief. Maar de voetbalwetten zijn vaak ondoorgrondelijk. Ploegen die het voor de winterstop uitstekend doen vallen na de oliebollen vaak dramatisch ver weg. En ander lijken uit een onmogelijke positie herrezen. Voorbeelden te over. Piershil bereidt zich op de tweede helft van de competitie voor in Turkije, andere doen het op de slecht bespeelbare velden in Nederland. Zijn de kaarten geschud of gaan we ons opmaken voor een spannende tweede helft van de competitie. We zullen nog 10 wedstrijden geduld moeten hebben.