06-02-10

Gorillas in the mist.

Hoogwerf en Bronder: “Weer met beide benen op de grond”

Spijkenisse F10-VV Rozenburg F9
VVR F9 toog vandaag naar Spijkenisse om daar de strijd met de plaatselijke F10 aan te gaan. Een zeer mistige ochtend was het. De weg naar Sportpark Jan Riedijk werd toch nog relatief snel gevonden. De tegenstander had enkele jongens in de basis die de titel van dit verslag verklaren. De wedstrijd werd door cruciale fouten in het voordeel van Spijkenisse beslist: 3-0.

Vandaag stond dus de wedstrijd tegen Spijkenisse F10, de nummer 1 (op doelsaldo) van de ranglijst, op het programma. Een tegenstander van formaat dus. Oefenmeesters Bronder en Hoogwerf hadden de wedstrijd uit de najaarscompetitie nog scherp op het netvlies en uitgebreid geanalyseerd. Deze wedstrijd werd door VVR F9 met 0-3 verloren. Daarin was met name de spits met de neus voor de goal (3 doelpunten) opgevallen. Op hem zouden we dus een mannetje zetten. Vandaag misten (van het werkwoord missen) we tweetal spelers: Maxim en Shay. Beiden moesten vandaag opkomen voor het examen voor zwemdiploma A. Naderhand is gebleken dat beiden het gehaald hebben. Proficiat! Overigens mag Lars het zwemdiploma B op zijn conto bijschrijven. Genoeg over het zwemmen. Een voor een druppelden de overige spelers de kantine binnen. Men had toch wat moeite om door de mist de weg te vinden. Op de parkeerplaats nog een tegenvaller. De auto van Bowen startte niet. Hij zou rechtstreeks naar Spijkenisse komen. In de kleedkamer kon oefenmeester Hoogwerf de opstelling kenbaar maken:
Op doel Lesley. Achterin Jasper en Sam. Op het middenveld Luca en Dani. Voorin het koppel Lars en Diego. Als eerste wissel de inmiddels ook gearriveerde Bowen. Op naar het kunstgrasveld. Hier lag zoveel rubber op dat er genoeg autobanden van gemaakt kunnen worden. De tegenstander konden we met moeite ontwaren. De gedachte aan de legendarische mistwedstrijd tussen Ajax en Liverpool op 7 december 1966 kwam direct naar boven. Wat weten we van dan deze wedstrijd?

Het betrof de eerste wedstrijd uit de tweede ronde van de toenmalige Europacup 1.Al voor de wedstrijd begon hing er al veel mist in en rond Amsterdam. Veel mensen vroegen zich af of de wedstrijd wel door zou gaan. Leo Horn en scheidrechter bij deze wedstrijd Antonio Sbadella voerden een discussie en uiteindelijk werd de wedstrijd niet afgelast. Sbadella vond dat beide doelen goed genoeg zichtbaar waren vanaf de middenlijn en durfde onder druk van de manager van Liverpool de wedstrijd niet te staken. Shankly dacht namelijk dat de wedstrijd een formaliteit was en dat Liverpool toch wel zou winnen. Enkele dagen later zou Liverpool namelijk tegen Manchester United moeten spelen en daarom wilde Shankly niet dat de wedstrijd werd uitgesteld. “Behalve dat ik de Europacup wil winnen, wens ik ook de Engelse titel niet uit handen te geven”, zei Shankly hierover. Ook Ajax wilde de wedstrijd gewoon spelen, omdat alle trouwe fans al in het stadion zaten. Uiteindelijk liep het heel anders dan Liverpool had verwacht. Al na drie minuten was het raak: Cees de Wolf kopte de 1-0 binnen uit een voorzet van Henk Groot. Vervolgens werd de wedstrijd hard gemaakt door de gefrustreerde Engelsen. Wim Suurbier raakte geblesseerd en Henk Groot ook. Ze moesten verder spelen, omdat wisselspelers nog niet waren toegestaan. Verzorger Salo Muller kwam regelmatig het veld in om spelers te verzorgen, zonder dat de scheidsrechter het wist. Na ongeveer een kwartier spelen gaf Sjaak Swart een voorzet. De kopbal van Klaas Nuninga werd gestopt door de doelman, maar Johan Cruijff tikte de rebound erin. Even later is het weer raak, Klaas Nuninga maakt 3-0. Vlak voor rust dacht Sjaak Swart, na een fluitsignaal van de scheidsrechter, dat het al rust was. Hij was al bijna bij de kleedkamer toen hij bestuurslid Jaap Hordijk tegenkwam, die hem duidelijk maakte dat het nog geen rust was. Swart liep terug naar het veld, kreeg de bal, gaf een voorzet en na een kopbal van Nuninga was het 4-0. Liverpool begon fel aan de tweede helft, maar wist niet te scoren. Ajax scoorde nogmaals door een goal van Henk Groot en vlak voor het einde wist Liverpool toch nog een goal te maken via verdediger Lawler. De voetbalwereld was geschokt door deze uitslag, een club uit het kleine Nederland had het grote Liverpool, regerend kampioen van Engeland, de uitvinders van het voetbal en de regerend wereldkampioen, verslagen. Manager Bill Shankly was echter nog steeds niet onder de indruk. Hij zei dat Ajax niet eens goed had gespeeld en dat Liverpool thuis wel met 7-0 zou winnen. Keeper Gert Bals zou het nog druk krijgen en diezelfde Bals zou ik nog niet in mijn dertiende team opstellen, zei Shankly. Ook nu liep het weer anders. Bals keepte een prima wedstrijd en Ajax speelde 2-2, waardoor de club doorging naar de volgende ronde. In de kwartfinale ging Ajax vervolgens onderuit tegen Dukla Praag (1-1 en 1-2). Uiteindelijk won Celtic dat jaar de Europacup, maar de wedstrijd die nooit vergeten werd was de mistwedstrijd tussen Ajax en Liverpool.

Terug naar de wedstrijd van VVR F9. In de eerste helft konden de mannen van F9 het spel van Spijkenisse aardig bijbenen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de “groen-witten” een licht overwicht hadden. Iedere aanval werd tot aan de 10e minuut goed door de verdediging en Lesley gepareerd. Echter toen kwam er een van richting veranderd afstandschot en deze verdween in ons doel. 1-0 voor Spijkenisse. Vol goede moed ging F9 op zoek naar de gelijkmaker maar door de mist was deze niet te vinden. Een goede kans voor Lars werd door hem over het doel geschoten. Een tegenaanval van Spijkenisse werd door Sam prima gekeerd. Door een misverstand werd de bal niet goed uitverdedigd. Een der Spijkenisser gorilla’s kon de bal achter de verkleumde Lesley knallen. 2-0. Jammer. Gelukkig floot de scheidrechter voor de rust en konden we de kleedkamer opzoeken.

Rust 2-0
Onder begeleiding vonden we de kleedkamer redelijk snel en konden we ons opwarmen en laven aan de limonade. Ondertussen werd Dani tot keeper van de 2e helft gebombardeerd. Een toespraak van trainer Hoogwerf werd aandachtig beluisterd. Oefenmeester Hoogwerf gaf aan de goede lijn van de 1e helft proberen voort te zetten en meer op doel te gaan schieten. Met deze opdrachten in het hoofd gingen de mannen weer richting het veld. Na rust kwam het duel iets meer in balans, vooral door het buffelende en strijdende Rozenburg. Nu kwamen er wel kansen voor de mannen. Een goede aanval opgezet vanaf links door Jasper en Lars. De laatst genoemde levert een prima voorzet af aan Sam. Deze speelt een aantal spelers uit en knal de bal op de paal. Jammer. Een counter komt wordt door Spijkenisse vlekkeloos uitgevoerd en tot de 3-0 afgerond. Na 25 minuten in de 2e helft vindt de scheidsrechter het genoeg en blaast voor het einde.

Eind 3-0
Tijdens de penaltyserie toch nog een hoogtepuntje. VVR F9 wist deze serie te winnen. Hierna handjes schudden en werd ons door de leiders van Spijkenisse succes gewenst (met het vinden van de weg naar Rozenburg waarschijnlijk). “Heel jammer,” sipte oefenmeester Bronder: “We speelden zeker in de eerste helft onder ons kunnen en dan krijg je het deksel op de neus. De opgelopen achterstand was voor ons in de 2e helft niet meer in te lopen. Toch geeft het spel uit de tweede helft aan dat we op de goede weg zijn.” Trainer Hoogwerf vult aan: “Vergeleken met vorige wedstrijd was het resultaat van vandaag teleurstellend. We staan weer met beide benen op de grond. Maar als we de lijn van de tweede helft voortzetten dan volgen de resultaten weer vanzelf!”

Volgende week speelt VVR F9 thuis tegen OHVV F4 uit Oudenhoorn. Hopelijk gaat het dan door want dan kunnen we eindelijk op de foto met ons nieuwe tenue's.

23-01-10

Droomstart voor VVR F9

Bronder en Hoogwerf: “ Visitekaartje is afgegeven!”

VV Melissant F2 - VV Rozenburg F9
Vandaag de eerste wedstrijd in het kader van de voorjaarscompetitie, seizoen 2009-2010. Lekker laat verzamelen en op naar Melissant, alwaar de F2 van de plaatselijke voetbalvereniging ons van tegenstand zou voorzien. In de najaarscompetitie hadden de mannen van F9 al de degens gekruisigd met Melissant F1. Deze confrontatie ging toen nipt en geflatteerd met 7-0 verloren.Tijd voor revanche dus.

De oefenmeesters hadden de beschikking over een geheel fitte selectie en konden dus naar hartelust experimenteren om de juiste opstelling te bepalen. In de kleedkamer aangekomen de eerste verassing: Een geheel nieuw gesponsord tenue lag voor de jongens klaar!!! Een schitterend gebaar van het bedrijf VRS uit Vierpolders (volgende week meer hierover). De jongens en de begeleiding kunnen hun geluk niet op. Wat ziet het er prachtig uit. Zo kunnen we gewoon niet verliezen. Nadat iedereen zich in het nieuwe tenue had gehesen werd door trainer Michel de opstelling gemaakt. In het doel (met werkelijk een schitterend keeperstenue) Maxim, de achterhoede met Sam, Dani (jarig en aanvoerder) en Shay. Op het middenveld Lesley en Diego. De aanval werd gevormd door Bowen. Als eerste wissels werden Jasper, Luca en Lars aangewezen.

Al vanaf minuut 1 werd zichtbaar dat er vandaag voor Melissant niks te halen viel. VVR F9 dicteerde de wedstrijd en bepaalde wat er op het veld gebeurde. Schitterende combinaties vlogen het veld over en de technische staf keek tevreden toe. Na een minuut of 2 werd een mooie aanval subliem door Bowen afgerond. 0-1 voor VVR F9. Ook na deze goal bleef VVR F9 de wedstrijd dicteren. Na 15 minuten een mooie aanval van achteruit. Jasper kreeg de bal en behield het overzicht. Hij passte de bal naar Lars. Lars wist wel raad met deze kans. Hij poeierde de bal achter de verbouwereerde doelman van Melissant. 0-2! Wat een weelde voor de mannen. De spaarzame kansjes voor Melissant werden vakkundig door de verdediging en doelman Maxim onschadelijk gemaakt. Na 20 minuten volgt het rustsignaal. Snel naar binnen voor de limonade.

Rust 0-2

In de rust konden de leiders niets anders constateren dan dat VVR F9 bezig was met een prima wedstrijd. Toch werd gevraagd om goed op te blijven letten zodat Melissant niet terug in de wedstrijd kon komen.

De tweede helft leverde een nagenoeg zelfde spelbeeld op als in de eerste helft. Goed blijven overspelen en kijken wie er vrij staat. Na de zoveelste aanval werd dan de 0-3 gescoord. Wederom was het Bowen die het net wist te vinden. Een echte goalgetter! Ook nu, na precies 20 minuten vond de arbiter het genoeg en blies voor het einde van de wedstrijd. De eerste overwinning van het nieuwe seizoen is een feit. Het geoefende werd vandaag in de praktijk uitgevoerd. Als minpuntje zou het missen van de vele kansen genoemd kunnen worden. Maar hier gaan we op trainen!

Eind 0-3

Het oordeel van de trainers:
Bronder: ”Beide teams konden terugzien op een goede wedstrijd. De eerste helft hebben we gedomineerd. Daarna ging het in de tweede helft iets minder. Echter om het seizoen zo te beginnen is wel erg lekker. We hebben ons visitekaartje afgegeven!”

Hoogwerf: ” Wat een seizoensstart! Ik hoop dat we deze lijn kunnen voortzetten. Als dat zo is dan kunnen we nog heel veel plezier gaan beleven deze competitie. Zaak is wel dat we met beide benen op de grond blijven, want 1 zwaluw maakt nog geen zomer”.

Volgende week, 30 januari, zullen we de strijd met Herkingen F1 aangaan. In de najaarscompetitie werd met 12-3 van deze tegenstander verloren. Eens kijken of we Herkingen nu wel pootje kunnen lichten.