December 2009

Gelezen: Colum in Maasstad Weekbladen

Man of the match

Ranvin Noor is de spits van voetbalvereniging Rozenburg. Spits is hij niet altijd geweest, want bij zijn vorige club SC Botlek was hij middenvelder. Op het eerste gezicht ging dat hem beter af. Toen was hij prominent aanwezig en erg vaak aan de bal. Noor was de aanjager van dat elftal, de man om wie veel, zo niet alles draaide. Dat is hij bij Rozenburg niet. Met zijn potig lichaam is hij daar het aanspeelpunt , de man die een bal vast moet houden zodat middenvelders aan kunnen sluiten en dan op het juiste moment moet kaatsen. Zaterdag, in de topper in de derde klasse D in en tegen Hellevoetsluis, kwam daar niet veel van terecht.

In het begin van de wedstrijd kaatste hij zo knullig, dat de bal pardoes in de voeten kwam van een tegenstander, die meteen Edwin Scheffers aanspeelde. En die Scheffers is dodelijk; 1-0 dus. Rozenburg moest vol aan de bak, zo bleek. Het kwam op 1-1, liep alweer tegen een tegendoelpunt aan, maakte gelijk en liep in de tweede helft voor de derde keer tegen een achterstand op. En al die tijd was Noor onzichtbaar. Ja, hij werkte keihard en knokte voor elke bal, maar zijn inbreng was gering. Tot tien minuten voor tijd. Toen speelde hij met een steekbal de opgekomen rechtsback Jorwin Hato vrij, die een voorzet gaf welke Yoeri Bak binnen kon glijden: 3-3. En in de allerlaatste minuut van de enerverende wedstrijd was het alweer Ranvin Noor die in het strafschopgebied op de juiste plek stond om een afvallende bal binnen te tikken: 3-4. Noor werd bedolven onder de ploeggenoten en werd een dag later op de site van Rozenburg ‘man of the match’ genoemd. Dat is wat overdreven. Wie 80 minuten onzichtbaar is, kan dat nooit zijn. Maar in die resterende tien minuten was hij beslissender dan hij ooit bij Botlek was.

JAN

07 - 12 - 09

Gelezen in AD/RD

Koploper Rozenburg loopt weer verder weg

Hellevoetsluis in blessuretijd van spektakelstuk alsnog gepakt

HELLEVOETSLUIS-
De blessuretijd bracht koploper Rozenburg louter winst. Een late treffer leverde tegen Hellevoetsluis alsnog drie punten op en tegelijkertijd zag de formatie van Wim van der Steene de groep achtervolgers punten verspelen. De koppositie in de derde klasse D is, met nog twee duels te goed op de concurrentie, goudomrand.

3 - 4

Ranvin Noor zet Rozenburg alsnog op winst. Doelman Marcel Smith is kansloos FOTO JOHN DE PATER

Gerard Vonk
,,Uiteindelijk waren we de terechte winnaar," vond Van der Steene. ,,Op de eerste tien minuten na waren we de bovenliggende partij en speelden vooral op hun helft. Klaarblijkelijk moeten we eerst op achterstand komen voordat we gaan voetballen en zeker in het laatste half uur voor de rust was het prima wat we lieten zien. Toch komen we na rust 3-2 achter te staan en duurde het lang voordat we het afmaakten. Maar goed, ik denk ondertussen wel dat we, mits gevrijwaard van blessures en schorsingen, een eind gaan komen."

Hellevoetsluis startte aan de Rijksstraatweg voortvarend en zag top scorer Edwin Scheffers na zeven minuten spelen de 1-0 binnenschieten. In het vervolg pakte Rozenburg het initiatief en drong de tegenstander ver terug op eigen helft. Nadat Lennart Quak in twee instanties geen kans zag goalie Marcel Smith te passeren, trof Jordie de Groot na twintig minuten wél doel. Vanaf de rand van het strafschop gebied krulde de aanvoerder de bal langs Smith. Hellevoetsluis vocht zich terug en nadat Sidney van den Ende de paal had getroffen, was het een wonderschone volley van Scheffers die de ploeg opnieuw op voorsprong bracht. In het slotakkoord van de eerste helft betekende een ongelukkig eigen Hellevoets doelpunt dat de ploegen met een 2-2 stand gingen rusten.

Kort na rust soleerde Richard de Lange langs vier tegenstanders en zag Mike Molendijk met een geplaatste volley de 3-2 uit zijn assist aantekenen. Doordat de Rozenburgers lang verzuimden de talrijke mogelijkheden en kansen te benutten bleef een Hellevoetse stunt in de lucht hangen. In de laatste tien minuten kantelde de veerkrachtige koploper de wedstrijd alsnog. Knap voorbereidend werk van rechtsback Jorwin Hato kreeg van Yoeri Bak de gewenste afronding, waarna de Spijkenisser spits Ranvin Noor in blessuretijd de meest alerte aanvaller was bij een klutsbal in het zestienmetergebied van Hellevoetsluis: 3-4. ,,We hebben geprobeerd de spanning in de competitie terug te brengen," zei verliezend trainer Ad Bijl. ,,Het was een open wedstrijd waarin we drie keer op voorsprong kwamen, maar je zag dat Rozenburg het meeste balbezit had en meer volwassen speelde. Daarom was een punt voor ons winst geweest."

Bijzonderheden:
Scheidsrechter Fransen uit Barendrecht gaf geel aan de Hellevoetsluis-spelers Armin de Rooij, Alex van der Veld en Edwin Scheffer.
Bij Rozenburg ging Mark van der Kruit op de bon.
Smith; Bouwhuis, Scholten, De Lange, Saly; De Rooij, Lugtenburg, Van der Veld, Van de Ende; Scheffers (51. Haze), Molendijk (73. Vermaat).
Rozenburg
Kraak; Hato, De Groot, Karsten, Van Seventer, Bak, Hoks, Selhorst (60. Van Vliet); Noor, Van der Kruit, Quak

Rozenburg na knappe zege weer terug op kop

FC Binnenmaas gepasseerd, Hellevoetsluis achterhaald

ROZENBURG-
Emoties overheersten bij trainer Ger Mutsers die het moeilijk had met de verloren wedstrijd waarin zijn FC Binnenmaas gedurende een groot deel beter was geweest dan Rozenburg. Toch was het Rozenburg dat met een afgetekende zege (4-1) goede zaken deed in de derde klasse D.

4 - 1

Mark van der Kruit wurmt zich tussen twee spelers van FC Binnenmaas door. FOTO JOHN DE PATER

RIK BAKKER
,,Onze overwinning was wel een beetje geflatteerd,"erkende Van der Steene na afloop. ,,Zeker in het eerste half uur zaten we totaal niet in de wedstrijd. Maar toen we er eenmaal achterkwamen dat Binnenmaas het moeilijk kreeg als we een stapje méér zetten, kregen we ook kansen. Die gelijkmaker was terecht en dat schot op de lat van Yoeri Bak had voor rust al de 2-1 kunnen zijn. Waar ik mijn groep echter steeds weer op blijf wijzen, is dat we te makkelijk kansen weggeven. Zelfs toen we op 4-1 kwamen en de wedstrijd in principe gespeeld was leiten we FC Binnenmaas toch nog gevaarlijk worden. Dat mag niet. In andere wedstrjden breekt dat je op. Maar goed, al met al mag je niet klagen als je met 4-1 wint." Rozenburg deed bijzonder goede zaken. Niet alleen rekende de ploeg van Van der Steene af met een hoger geklasseerde concurrent, ook koploper Hellevoetsluis, dat met 3-0 verloor van NBSVV, werd achterhaald. Samen met Hellevoetsluis en Zuidland, dat GOZ met 3-2 terugwees, voert Rozenburg nu de ranglijst aan. Winst komende zaterdag in de derby bij Hellevoetsluis kan bijna de wintertitel opleveren.

Aanvankelijk leek FC Binnenmaas eergisteren op het Rozenburgse sportpark West op weg naar een eenvoudige zege. De eerste de beste aanval bracht de bezoekers via Richard van der Wilt op voorsprong: 0-1. De middenvelder stuurde al in de zevende minuut op links drie Rozenburgse verdedigers het bos in om vervolgens ook doelman Henk Kraak het nakijken te geven: 0-1. Nog geen minuut later stelde Jim van Eck met een halve omhaal Kraak zwaar op de proef en kort daarop zag Danny Maijers een schot rakelinks voorlangs gaan. Toen doelma Erwin Fortuin bij een Rozenburgse hoekschop echter mistastte, kon Elroy van Seventer de thuisclub volkomen uit het niets terug in de tot dan toe eenzijdige wedstrijd koppen: 1-1. Een kwartier na rust viel de beslissende klap, toen Jorwin Hato Yoeri Bak - vervolgens FC Binnenmaas in buitespelpositie- op links weg stuurde. Bak passeerde Fortuin in diens korte hoek: 2-1. Vier minuten later werd Ranvin Noor vogelvrij voor Fortuin gezet, waarna de spits de sluitpost omspeelde en de 3-1 binnen schoof. Weer vijf minuten later viel het doek voor de ontluisterde bezoekers toen een lange bal opnieuw Bak bereikte. Die schoof door de benen van de wanhopig uitkomende Fortuin de 4-1 in het doel.

Scheidsrechter Obradovic uit Capelle aan de IJssel gaf geel aan Jordie de Groot van Rozenburg en aan Richard van der Wilt en Joey Kortlever van FC Binnenmaas.
Rozenburg
Kraak; Hato, Karsten, Van Seventer, Manssens (60. Bak); De Groot, Hoks, Bak; Selhorst, Van der Kruit (79. De Jong), Quak
Binnenmaas
Fortuin; Kortlever (77. De Kruijff), Goud, Passe, De Water; Nagtegaal, Van der Wilt, Vos (84. Johnny Maijers); Danny Maijers, De Jong, Van Eck.

VOETBAL

Rozenburg moet verplicht uitwijken naar kunstgras

Rozenburg heeft door de KNVB de verplichting opgelegd gekregen bij een onspeelbaar hoofdveld gebruik te maken van het kunstgrasveld. De zaterdag-derdeklasser behoort niet tot de clubs die bij de voetbalbondheeft aangegeven bij gedeeltelijke afgelastingen te willen uitwijken naar het kunstgrasveld. Rozenburg heeft een achterstand van twee wedstrijden op de meeste andere ploegen in de derde klasse D vanhet zaterdag-voetbal. Door een jubileum (bij IJVV De Zwervers) en twee sterfgevallen (bij SNS en Piershil) bedroeg de achterstand op een gegeven moment zelfs drie wedstrijden. De club zelf is er allerminst blij mee op een 'achterafveldje'te moeten spelen. Het duel met FC Binnenmaas werd overigens gewoon op het hoofdveld-afgewerkt. De tegenstanders zijn op de hoogte gesteld.

16 - 11 - 09

Schotloos Zuidland doet zichzelf te kort

Gelukkige en knappe ontsnapping Rozenburg in slotfase

ZUIDLAND
Uiteindelijk zegevierde in 3D het onrecht in de topper tussen Zuidland en Rozenburg. Niet de sterk voor de dag komende thuisploeg maar het tegevallende en lange tijd onderliggende Rozenburg trok na negentig aantrekkelijke minuten op sportpark Groot-Nibbeland aan het langste eind: 1-3.

Zuidland

Rozenburg

66. Réne van Meurs
71. Mark van der Kruit
75. Lennart Quak
90+3 Lennart Quak

Er zijn genoeg momenten geweest om het af te maken en de wedstrijd op slot te gooien

GERARD VONK
Desondanks waren de complimenten voor Zuidland dat op de ranglijst Rozenburg verder ziet weglopen. ,,Dit zijn gestolen punten," erkande Rozenburg-trainer Wim van der Steene. ,,Natuurlijk ben ik blij, maar het was een gelukkige overwinning in onze slechtste wedstrijd tot nu toe. De eerste helft was Rozenburg zelfs onwaardig en mochten wij ons in de handen knijpen dat het nog 0-0 stond. We speelden apatisch en de organisatie, normaal ons sterke punt, was vanaf het begin niet aan wezig. Daarom dacht ik dat het na de achterstand dat het was gebeurd, maar plots komen we alsnog in de wedstrijd. Maar goed, ik ben niet het type dat zich laat leiden door de uitslagen en de stand en op de tafel gaat staan dansen."
In de eerste helft was Zuidland heer en meester in het veld en toonde zich scherper en technisch vaardiger. De kansen stapelden zich op, maa de scherpte bij het afronden bleef uit en daarbij toonde goalie Henk Kraak zich een stevige sta-in-de-weg. De gasten konden het frivole Zuidlands spel nauwelijs ontregelen en kwamen zelf niet tot aanvaardbare aanvallen.
Na rust kwam het duel meer in balans, vooral ingegeven door het nu wel buffelende en strijdende Rozenburgse middenveld. Toch kwam Zuidland na ruim een uur op voorsprong nadat Kraak een kopbal van René van Meurs pas achter de doellijn wist te keren:1-0. De wonderbaarlijke opstanding van de tot dan toe onzichtbare Rozenburgse spitsen Mark van der Kruit en Lennart Quak leverde binnen tien minuten twee treffers op die het duel volledig op zijn kop zetten. In het spannende slotkwartier waarin Rozenburg door de uitsluiting van Elroy van Seventer (twee keer geel, red.) met tien man speelde, ontbrak het Zuidland aan geluk alsnog een punt binnen te slepen. Sterker nog, het moest lijdzaam toeziendat Quak in blessuretijd de 1-3 scoorde.

TWAAL MOGELIJKHEDEN
,,Heel jammer,"sipte Zuidland-trainer Toma Larssen. ,,We speelden zeker in de eerste helft een maatje beter dan Rozenburg en hadden absoluut meer verdiend. Er zijn genoeg momenten geweest om het af te maken en de wedstrijd op slot te gooien. Wij krijgen twaalf mogelijkheden en blijven steken op één treffer en zij scoren uit vier kansen drie keer. Tjs, ik heb het al eerder gezegd dat het missen van kansen ons een keer zou kunnen opbreken en dat is nu gebeurd."

Scheidsrechter Takacs uit Bergschenhoek gaf geel aan aan de Rozenburg-spelers Pieter Selhorst en Mark Hoks
Zuidland
Grinwis; Kremers (78. Tokaai), Van Sintmaartensdijk, Van den Berg, Van der Kaa; Van de Geer, Van Meurs, Duynstee, Van Vugt; Biesheuvel, Van der Bie.
Rozenburg

02 - 11 - 09

Rozenburg heeft periode binnen handbereik

ROZENBURG
De eerste periode titel in de derde klasse D lonkt voor Rozenburg. Na de 2-1 winst op sportpark West op subtopper NBSVV volstaat één overwinning uit de inhaalduels met IJVV De Zwervers en SNS. Op de ranglijst is de formatie van Wim van der Steene de verrassende koploper Zuidland tot op twee punten genaderd.

GERARD VONK

,,We hebben het vandaag goed gedaan," stelde de Rozenburg-trainer vast. ,,De overwinning was verdiend, waarbij de 2-1 eindstand een magere afspiegeling is als je onze kansen afzet tegenover die van NBSVV. Sterker nog, we hebben eigenlijk niets weggegeven. Natuurlijk is het mooi als we de periodetitle binnenhalen maar ons uiteindelijke doel blijft om bij de eerste twee te eindigen."
De als 'goed voetballend en makkelijk kansen creërend ' te boek staande elftallen schotelden de toeschouwers zaterdagmiddag een teleurstellende eerste helft voor. Voor Rozenburg miste linkerspits Lennart Quak twee uitgelezen mogelijkheden en de bezoekers wisten pas in de laatste vijf minuten hun eerste gevaar te stichten.