Knipsels

30 - 05 - 09

Gelezen AD /RD

Rozenburg neemt afscheid van clubicoon Erik van de Ridder

MIKOS GOUKA
ROZENBURG

Rozenburg neemt vandaag afscheid van Erik van de Ridder. De verdediger kwam dit seizoen al niet meer in actie als speler, maar tot een officieel afscheid van de huidige tweede trainer kwam het nog niet. Van de Ridder (38) speelde 507 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van de dorpsclub. Als jeugdspeler behoorde Van de Ridder tot de absolute top van Nederland. De middenvelder sppelde in Nederlandse jeugdelftallen onder meer aan de zijde van Frank de Boer, Ronald de Boer, Michel Kreek, Richard Witschge, Marco Sas en Bryan Roy. In de jeugd van Feyenoord droeg hij jarenlang de aanvoerdersband. Tot een doorbraak in de Kuip kwam het nooit. ,,Tot mijn zeventiende jaar ging het allemaal prima, maar daarna werd ik niet beter terwijl andere spelers wel een stap vooruit konden zetten," zegt de Rozenburger. ,,Dat was best frusterend, maar het was niet anders."

 

Erik van de Ridder   FOTO JOHN DE PATER

Wim Janssen haalde Van de Ridder nog een seizoen naar SVV, maar het seizoen 1990/1991 keerde de verloren zoon terug naar het schitterende Sportpark West. Trainer Cees Vermunt kon de middenvelder prima gebruiken. ,,Rozenburg was een prima club op het hoogste amateurniveau. We werden dat seizoen tweede achter Excelsior M. Daar speelde mijn neef Jaco van der Hoeven. Spijkenisse werd derde. Rozenburg hield het jarenlang vol op het hoogste amateurniveau. Zelfs toen de gouden met onderanderen Henri Hecker, Rinus de Bil , Leen van Es en Peter van Bilsen moest afhaken. ,,Het waren mooie tijden," zegt Van de Ridder. Hij speelde onder de trainers Cees Vermunt, Jan Rab, Wim Schwillens, Francis Janse, Henri Hecker, Ferry Groeneweg, Cor van Hoeven, Rinus de Bil, Daan van der Meer, John Corver, Gerard Olierhoek en Leo Dekker. ,,Cees Vermunt was een goede trainer en later vond ik ook Wim Schwillens iemand waar je veel van kon opsteken."

In het seizoen/1996/1997 ging het echter mis. Schwillens was halverwege het seizoen vervangen doro Francis Janse. Rozenburg raakte in problemen en degradeerde naar de eerste klasse. Janse bracht de ploeg met Van de Ridder als aanvoerder echter binnen een seizoen terug naar het hoogste niveau. ,,Dat was een mooi jaar," vertelt Van de Ridder. ,,Erg veel gelachen. En we presteerden goed. Helaas hadden wij niet meer het niveau om het in de hoofdklasse vol te houden." Diverse clubs hengelden in die jaren naar zijn diensten. Van de Ridder gaf geen krimp. Hij weigerde zijn club te verlaten. Nieuwenhoorn en OVV wilden hem dolgraag hebben. ,,Natuurlijk heb ik af en toe getwijfeld, maar ik wilde Rozenburg nooit verlaten." Het leverde hem achttien seizoenen in de selectie op. Als beginnend trainer ligt de functie van hoofdtrainer in het verschiet. ,,Het vak als trainer lijkt me wel iets," zegt hij. Vandaag (16.00 uur) neemt hij afscheid als speler. De club strikte Oud Sparta als tegenstander.

Bij Sparta staan onder andere Nico Jalink, Silvio Diliberto, Ben Spork, David Loggie, Aad Andriessen, Ed Ridderhof, Wout Holverda en Jos van Eck op de lijst. ,,Ik heb een elftal samengesteld waar ik mee heb gespeeld," zegt Van de Ridder. ,,Het lijkt mij leuk om iedereen weer eens te zien."


06 - 05 - 09

Gelezen AD /RD

Trainer weg, en toen?

Trainerswissel leidt niet automatisch tot schokeffect

ARIE BEVAART
ROTTERDAM

Diverse voetbalclubs braken na de winterstop met hun trainer. In de hoop de reeks van negative resultaten te stoppen, werd de trainer geslachtofferd, óf slachtofferde hij zichzelf zoals bij Stellendam. Maar heeft dit nu het gehoopte schokeffect opgeleverd? Werd degradatie ontlopen?
Een terugblik.

Hét voorbeeld dat het schokeffect is uitgebleven, is De Jonge Spartaan. De Flakkeese derdeklasser zette trainer Gerjo Prins begin april aan de kant. In de resterende vier duels werd onder elftalleider Peter Peter Prins als hoofdverantwoordelijke geen punt meer gepakt. Na een seizoen degradeerde DJS alweer terug naar de vierde klasse. ,,Ik heb er alles uitgehaald," zegt de interim-trainer. ,,De spelers hebben ook laten zien dat ze het kunnen, vind ik. We zijn niet die laatste wedstrijden gedegradeerd, maar al veel eerder."

 

Trainer Francis Janse speelde zich veilig met Rozenburg,
maar echt overtuigend ging dat niet
FOTO JOHN DE PATER

In dezelfde klasse slaagde ook WFB er niet in onder de rode streep vandaan te komen onder interim-trainer Patrick van Dam. In tegenstelling tot bij DJS ging de puntenmachine na het ontslag van trainer Jan Lecker eind februari wél goed lopen. De revival was echter niet krachtig genoeg om degradatie af te wenden. ,,De ommekeer is er zeker wel gekomen," vindt WFB-voorzitter Arie't Mannetje. ,,We zijn teruggekomen van een achterstand van vijf punten tot op een punt. Net dat ene puntje kwamen we tekort voor een nacompetitieplek. Het heeft ons opgebroken dat we weinig hebben gescoord en veel doelpunten tegen kregen. Daarnaast liepen we in zeven wedstrijden tegen een rode kaart aan. Jan Lecker zal wel zeggen van niet, maar ook onder hem zouden we zijn gedegradeerd.

Het was uiteindelijk SV Simonshaven dat beslag legde op de tiende plaats in 3D. Na het ontslag van trainer Rob Noordermeer begin maart stuwden interims-trainers Wim Tijl en Marco Xeankis de spelersgroep van de elfde naar de tiende plaats. ,,Het belangrijkste was dat het plezier terugkeerde," analyseert Xenakis.,,Onder Rob Noordermeer was dat toch verdwenen in de groep. We zijn er daarna met z'n allen honderd procent voor gegaan. Ik denk dat we het prima hebben gedaan door ons in elk geval van directe degradatie te vrijwaren."
Het ook op sportpark West rondwarende degradatiespook was de reden dat trainer Leo Dekker half maart derdeklasser Rozenburg werd vervangen door Francis Janse. ,,Het viel me op dat het conditioneel dramatisch was gesteld met de spelersgroep," aldus Janse. ,,Het is zeker een groep met kwaliteit, maar scoren was het euvel. En de beleving is allemaal wat minder. Ze willen allemaal graag in het eerste elftal voetballen, maar het moet vooral niet te veel moeite kosten."

In 4D sorteerde het opstappen van Ad Reijtenbagh bij Stellendam het gewenste effect: de vrije val werd gestopt en er werd zelfs nog een periode gepakt. ,,Er staat al een tijdje weer een groep, en dat maakt je al sterker," spreekt interim-trainer Arie Groeneveld. ,,Ik heb over de instelling van de spelers echt niet te klagen. En ook het voetbal wordt steeds beter. De hoofdzaak was om ons veilig te spelen. Dat is overtuigend gelukt en en-passant hebbn we ook nog een periode gepakt. Voor 99 procent van de spelers is dat iets nieuws. Geweldig toch?"


Terug naar het overzicht

Free counter and web stats