Knipsels

04 - 06 - 09

Gelezen AD/RD

Overstap Jeffrey Emor naar SC Botlek tegengevallen

Routenier wil weer van waarde zijn voor Rozenburg

ARIE BEVAART
SPIJKENISSE

Het uitstapje is uiteindelijk van korte duur gebleken. Samen met zijn maats Jeron de Rijck en Ruud van Dop stapte Jeffrey Emor vorig seizoen over naar SC Botlek met de intentie een lange, vruchtbare samenwerking aan te gaan. Maar de Rozenburger, en in zijn kielzog zijn maats, keert terug naar sportpark West.
,,De laatste periode ging het niet verkeerd, maar als je het hele seizoen in ogenschouw neemt, is het toch wel teleurstellend verlopen," zegt Emor. ,,De resultaten waren er gewoon niet. We hadden het op zich prima naar ons zin, maar denken het bij Rozenburg nóg meer naar ons zin te hebben. Erik (van de Ridder, red.) heeft aansprekende plannen om met een jeugdig tweede elftal te gaan werken. Als routenier zou ik dan in het veld een belangrijke coachende rol krijgen." De overstap van Rozenburg 2 naar vierdeklasser SC Botlek is Emor toch ook niet alleen in sportief opzicht tegengevallen. ,,Er bleef na een training bijna niemand hangen. Dat is bij Rozenburg toch anders. Ruud is al na de winterstop afgehaakt en wij haken nu dus af. Het is wat ons drieën betreft samen uit, samen thuis."

Doordat SC Botlek er op de laatste speeldag uiteindelijk nog in slaagde zich veilig te spelen, keert Emor De Brug met een goed gevoel de rug toe. ,,Het is zeker leerzaam geweest. We hadden veel spelers in het elftal die voor het eerst in een eerste elftal speelden, die zijn per definitie wisselvallig. Maar er zat echt wel voetbal in. Soms waren er maar vier of vijf man op de training en werd dat aangevuld met spelers van het tweede en derde. Dan kan ik net zo goed weer bij Rozenburg in het tweede gaan spelen."
Emor, die van de zomer 29 wordt, was in het verleden een gewaardeerde basiskracht in de Rozenburgse hoofdmacht. Een comeback in dat keurkorps heeft hij nog niet uit zijn hoofd gezet. ,,Het is niet de intentie, want de insteek is Erik van dienst te kunnen zijn met het opbouwen van een jeugdig tweede. Maar stel dat het lekker loopt en ik kan bij het eerste aansluiten, dan zal ik dat niet laten. Maar in eerste instantie zal ik als middenvelder of laatste man in het tweede de jonkies gaan sturen. En gelukkig zijn het jongens waar een goede kop op zit, die ook beter willen worden.


03 - 06 - 09

Gelezen Maasstad Weekbladen

Time out

Hij speelde als 17-jarige samen met onder meer Regi Blinker, Gaston Taument en Joszef Kiprich in het tweede van Feyenoord. Met Frank en Ronald de Boer van Ajax kwam hij een keer of tien uit voor het nationale jeugdelftal, maar voor een carrière als betaald voetballer kwam Erik van de Ridder uiteindelijk net iets te kort. Bij Feyenoord werd hij heengezonden en na een jaartje in het tweede van SVV keerde hij in het seizoen 1990-1991 terug naar Rozenburg, de club waar hij als pupilletje begonnen was. Rozenburg was in die tijd een aansprekende voetbalvereniging. Het kwam uit in de hoofdklasse en eindigde als tweede , achter Excelsior Maassluis. We schrijven nu 2009 en in al die tussenliggende jaren heeft Erik Sportpark West alleen verlaten om uitwedstrijden te spelen.

Wie Rozenburg zegt, zegt Erik van de Ridder. De laatste paar seizoenen ging het allemaal wat minder. Het lijf werd ouder, de voeten deden niet altijd meer wat het hoofd wilde en de frequentie van blessures nam toe. Maar Erik te zien spelen was altijd een genot, ook de laatste jaren. Hij had een fenomenaal inzicht, zijn traptechniek was perfect en met zijn linkerbeen krulde hij menige vrije trap in de kruising. In december vorig jaar besloot Erik te stoppen. Hij zat onder toenmalig trainer Leo Dekker vaker op de bank dan hem lief was en werd trainer van het tweede elftal . Zaterdag werd Erik met een wedstrijd tegen Oud Sparta in het zonnetje gezet. Natuurlijk zou ik er ook zijn. Het was de laatste kans hem nog eens aan het werk te zien. Maar het mocht niet zo zijn. Een lekke autoband wierp roet in het eten. Terwijl ik aan het klooien was met krik en reservewiel, strooide Erik nog eenmaal met passjes en lange ballen, zo mag ik aannemen. Zijn afscheidswedstrijd eindigde in 2-2 en na afloop was het vast nog heel lang erg gezellig. Sorry Erik, dat ik er niet was. Ik wou dat ik handiger met banden verwisselen was.

JAN


02 - 06 - 09

Gelezen AD /RD

Clubicoon zwaait af

Trainer Cees Vermunt bij afscheid Erik van de Ridder

MIKOS GOUKA
ROZENBURG

Cees Vermunt mag dan een trainer op leeftijd zijn, zaterdagmiddag op Sportpark West leek de voormalig hoofdcoach van Rozenburg weer even terug in de rol die hem zo goed lag. De oefenmeester die tweemaal in dienst van Rozenburg op het allerhoogste hoogste amateurniveau werkte, was speciaal uit Oud-Gastel gekomen om afscheid te nemen van de voetballer Erik van de Ridder. ,,Erik van de Ridder heeft veel voor de club betekend," vertelde de oefenmeester kort na het ereduel met de voormalige profs van Sparta.
In 1990, toen Van de Ridder definitief terugkeerde na vruchteloze pogingen om profvoetballer te worden bij Feyenoord en SVV, ontfermde Vermunt zich over de kleine Rozenburger. Het was de tijd dat de dorpsclub behoorde tot de top van Nederland. In de eerste klasse B -de hoofdklasse bestond nog niet- eindigde Rozenburg dat seizoen achter Excelsior M van Eric Gudde als tweede.

 

Mikos Gouka, Sander Bosveld en Rob Vuik (vlnr) bedanken namens Rozenburg Erik van de Ridder voor bewezen diensten.   FOTO JOHN DE PATER

In de jaren erna draaiden de Rozenburgers met Van de Ridder mee met geruststellende eindklasseringen: '91-'92 (11), '92-'93 (9), '93-'94 (9), '94-'95 (4), '95-'96 (8). Tot het in 1996-1997 mis ging. Waar vrijwel de hele selectie de club met het schitterende complex de rug toekeerde, bleef Van de Ridder zijn grote liefde wél trouw. Na negentien 'dienstjaren' is het genoeg geweest en lonkt een loopbaan als oefenmeester.
Op Sportpark West leidde Van de Ridder zaterdag nog eenmaal de verdediging zoals hij dat jarenlang vlekkeloos had gedaan. Met voormalige ploeggenoten als Ricardo Bos, Jojan van Dokkum, Ruud Kuikstra, Ronard Venekamp, Rob Vuik, Dennis Sala, Henri Hecker (nog altijd een sublieme voetballer), Bart Lievaart, Roderik van Zevenbergen, Danny Kuppen, Rien de Bil, Johan Kuijsten en Sander Bosveld. Maar ook jonkies als Wim Reitzema, Jamal Abdalla, Pieter Selhorst en Pim Visser, met wie Van de Ridder in zijn nadagen speelde.

,,Het was een leuke middag,”vertelde Van de Ridder kort na het 2-2 gelijkspel. Jamal Abdalla en Ronard Venekamp scoorden voor de thuisploeg, terwijl Ben Spork en Perry Leijdsman namens de Rotterdammers zorgden voor een schappelijk uitslag. Bij Sparta deden ook bekende namen als Ed Ridderhof, Nico Jalink, Wout Holverda, Maikel Renfurm en Piet de Vries mee. Na afloop kreeg Van de Ridder uit handen van zijn voormailg ploeggenoten een fotocollage waar zijn twee kinderen een handje hielpen met het openen van het presentje. De libero traint komend seizoen weer het tweede elftal van de zaterdag-derdeklasser . ,,De club moet zo redeneren: ,,Wij zijn Rozenburg. Daar moet je graag willen spelen en alles voor overhebben. Zo niet, dan moet je je heil elders zoeken,”zegt hij.

Zoals in de tijd dat de grootste amateurclubs een lastige middag kregen voorgeschoteld op Sportpark West. ‘Helige grond’ noemde trainer Francis janse dat ooit. Van de Ridder speelde met Nederlandse jeugdelftallen op Wembley. ,,Maar duels met Excelsior M waren de mooiste duels die ik heb gespeeld,: zegt hij. ,,Dan stond de pont naar Maassluis bomvol. Half Rozenburg kwam kijken. In mijn eerste jaar werd Excelsior kampioen, maar wij wonnen ‘daar’ met 3-5, in Rozenburg werd het 1-1. Op het hoogste niveau. Het waren mooie jaren.


Terug naar het overzicht

Free counter and web stats