In gesprek met ...Wim van der Steene

”Je moet naar je mogelijkheden spelen en dat zullen we ook doen, tot waar dat reikt is nu nog moeilijk te zeggen”


01-09-09

Het seizoen is alweer begonnen op sportpark West. We praten met de nieuwe coach van Rozenburg Wim van der Steene. De oud Feyenoorder, Van der Steene speelde ooit zes wedstrijden in het eerste elftal van de stadionclub, heeft er een maandje opzitten bij de Rood Gelen. Natuurlijk willen we met de coach praten over de voorbereiding, de spelers en het bekertoernooi. We praten ook nog even over de start van de competitie, die in september begint, met een op papier zwaar programma. Wim van der Steene is realistisch kent de ploegen op dit niveau niet heel erg goed en is terecht voorzichtig met zijn uitspraken. Hij heeft weer een stukje plezier teruggevonden bij Rozenburg wat hij bij zijn laatste club DRL was kwijtgeraakt.

© Zonder toestemming van de webmaster is het niet toegestaan dit onderwerp in zijn geheel op andere websites te plaatsen

Picture

  Hoe was je eerste maand bij Rozenburg?
“Ja, naar tevredenheid. Met plezier aan de gang geweest en nog steeds. Wel wat anders dan bij DRL hier werk ik meer met een groep. Ik heb met de technische commissie al meer contact gehad in één maand dan in twee jaar bij DRL. Bij DRL stond ik er helemaal alleen voor, hier zijn meer mensen betrokken en dat vind ik plezierig. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar een stukje feed back, en een gezonde discussie is prettig. De betrokkenheid van ook ander mensen ervaar ik als positief. Werken met zo’n groep is overal wel een beetje het zelfde. In begin moet je natuurlijk aan elkaar wennen. Maar in zijn algemeenheid zijn mijn indrukken erg positief.”

Picture

  Weinig versterkingen, kun je met deze groep een stapje maken?
“Dat weet ik niet, ik ken onze tegenstanders eigenlijk niet zo goed. Vorig jaar heb ik er dan wel een paar gezien maar je moet dat altijd afwachten. Als je kijkt naar vorig jaar dan was de start goed en speelde je mee om de bovenste plaatsen. Aan het einde van het seizoen bijna onderin. Ik durf het niet te zeggen. Er zitten wat promovendi bij, ik ken de sterkte van die ploegen niet. Als we zo spelen als in de tweede helft van het afgelopen seizoen gaan we een moeilijk seizoen te gemoed maar als ik kijk naar de wedstrijden tegen VVK en Be Fair verwacht ik dat zeker niet. Met dit Rozenburg hoef je geen degradatievoetbal te spelen. Maar waar we toe in staat zijn moet nog gaan blijken. Dat kan je pas in de loop van de competitie zeggen. Je moet afwachten hoe en of andere ploegen zich versterkt hebben en of het niveau van het begin van het afgelopen seizoen kunnen bereiken.”

Hoe is je ervaring in het zaterdag voetbal?
“Ik heb TOGR gedaan, weliswaar op een ander niveau. Ik denk dat het zaterdag en het zondagvoetbal niet zoveel zullen verschillen. Ik heb hier op de eilanden nog niet zoveel ervaring. Wel in die periode vriendschappelijk gespeeld, maar niet in de competitie. Maar er heerst toch wel een beetje andere sfeer als bij de Rotterdamse ploegen en ook dat ervaar ik als zeer positief. Het komt tot nu toe allemaal wat realistischer op me over. Ik heb wel het gevoel dat dit snel gaat wennen en mijn draai daar in kan vinden.”

Hoe was de voorbereiding?
“Wisselend, een aantal goeie dingen gezien en wat mindere. Maar daar is het een voorbereiding voor. We werken daar keihard aan. De mindere dingen beperken en goeie dingen verder uitbreiden. Dan mis je zo nu en dan nog wel eens wat spelers. Dat hadden we natuurlijk liever anders gezien maar daar heb je zeker op dit niveau mee te maken. Ook andere ploegen hebben dat. Ik denk een voorbereiding die goed was en hoort bij een ploeg op dit derdeklasse niveau.”

Picture

  Rondje verder in de beker, het eerste succesje?
“We hadden deze wedstrijden echt als oefenwedstrijden gezien. Als je bent ingedeeld bij WCR, Meeuwenplaat en Zwartewaal ga je er een beetje vanuit dat WCR wel door zal gaan. Als je dan wint van WCR moet je de doelstellingen een beetje bijstellen. Dan moet een wedstrijd in de voorbereiding ook winst opleveren. Dat hebben we gedaan en met succes. Ja en als je er dan tegen Zwartewaal, zullen ook wel met wat invallers hebben gespeeld, tien inschopt doe je het niet slecht. Alleen over die tegentreffer waren we niet zo te spreken. Dat mag niet gebeuren.”

Picture

  Dan de competitie start tegen Binnenmaas, Hellevoetsluis en De Zwervers?
“Zegt me allemaal niet zoveel moet ik bekennen. Ik heb vorig jaar de wedstrijd tegen Binnenmaas gezien in Maasdam. Daar had Rozenburg moeten winnen zeker de tweede helft waren er veel kansen. Maar of er nu ploegen bovenuit steken zullen we moeten ervaren. Vorig seizoen lag het allemaal niet zover uit elkaar. In de tweede helft ging het slecht met Rozenburg maar heel erg ver liep de koploper niet weg. Ik denk dat het over het algemeen niet zover bij elkaar vandaan ligt, redelijk gelijkwaardig. Maar het is een nieuw seizoen. Ik heb begrepen dat Binnenmaas wel wat versterking heeft gekregen. Als wij vanuit een goede organisatie voetballen kunnen we het denk ik elke ploeg in de derde klasse moeilijk maken.”

Blij dat een aantal routiniers zijn gebleven?
“Ja, maar ze zullen moeten presteren. Dat is gelijk of je nu met een groep jonge spelers aan het werk bent of wat meer oudere. Van de ene mag je wat meer eisen met de andere moet je wat voorzichtiger zijn. Met een jonge groep kan je ook ver komen maar als daar een paar routiniers bijzitten, die goed presteren, is dat altijd een voordeel. We hebben nu twee keepers een vooruitgang ten opzichte van het vorige seizoen we hebben nu een keuze en wie er zaterdag speelt, speelt niet op voorhand het hele seizoen. Dat gaan we ook zeker met ze bespreken. Dan gaan we zeker spelen met Elroy van Seventer, die krijgt zeker de kans om zich verder te ontwikkelen. Ik zie daar veel potentie. Verder hebben we op diverse plaatsen meerdere mogelijkheden. Links achterin kunnen Anton van Vliet en Wim Reitzema. Op rechts Jorwin Hato, Richard Oosterlee, Jeffrey Groenewoud. Dan is Ronald Karsten geblesseerd, afwachten of die het gaat halen voor zaterdag. Maar achterin hebben we nog wel wat mogelijkheden. Het wegvallen van Ronard Venekamp is een tegenvaller zoals elke speler die door een blessure wegvalt uit de groep. We hebben nog een paar spitsen, maar ook jongens die je er op voorhand niet voor zou kiezen maar het wel kunnen. Lennart Quak kan in de spits, misschien Pieter Selkhorst ook wel of er net achter. We hebben wel wat keuzes. Voor me zelf ben ik er wel aardig uit. Eerst maar eens kijken hoe we de week doorkomen. “

Waar liggen de doelstellingen dit seizoen?
“Beetje afhankelijk. Wat ik al eerder aangaf ken ik de sterkte van de tegenstanders niet echt. Dus we zullen achteraf moeten kijken waar we het hebben laten liggen of waar we punten hebben kunnen stelen. We hebben dit seizoen bewust gekozen om met een groep Rozenburgers en spelers die graag voor Rozenburg willen spelen gekozen. We gaan zien of we mee kunnen doen. Als we voor een periode kunnen gaan zullen we dat zeker niet nalaten. Op dit moment is het moeilijk in te schatten.”

Wim van der Steene is een gedreven trainer. Realistisch en met een onbevoordeelde blik op de Rood Gelen. Een trainer die in korte tijd zijn weg op sportpark West heeft gevonden. Samen met de huidige selectie moet de Oud Feyenoorder in staat zijn om er een mooi seizoen van te maken. En dat dan het publiek maar de grote winnaar mag worden.