In gesprek met ... Francis Janse

”Rozenburg is mijn cluppie ben al 42 jaar lid en heb zowel als speler en als trainer de hoofdklasse met dit cluppie gehaald”


23 - 04 - 09

Toen Leo Dekker op non-actief werd gesteld bij Rozenburg was de stap om met Francis Janse verder te gaan eigenlijk wel logies. Janse is en blijft een Rozenburger en is ook in zijn wat mindere periode, en die waren er ook, Rozenburg altijd trouw gebleven. Janse was gestopt bij Papendrech, en had al een paar wedstrijdjes van Rozenburg gezien. Hij was in de voorbereiding voor zijn nieuwe club OVV toen zijn maatje, lid van de technische commissie, Jan Piepenbroek hem polste om het seizoen bij Rozenburg af te maken. Met zijn Rood Gele Hart waren ze er snel uit en is zit Francis Janse nu weer bij Rozenburg op de bank. Natuurlijk met één opdracht punten pakken. Dat bracht ons bij de eerste vraag.

© Zonder toestemming van de webmaster is het niet toegestaan dit onderwerp in zijn geheel op andere websites te plaatsen

Picture
  Twee puntjes uit drie wedstrijden, een resultaat dat je had verwacht?
“Nee, ronduit teleurstellend anders kan ik het niet noemen. Er zit veel meer in deze groep en als ik naar de wedstrijden kijkt hadden we tegen Simonshaven er meer uit kunnen nee moeten halen. Tegen SSS speelde we denk ik een goede wedstrijd en hadden de overwinning verdiend en ja tegen Voorne dat is altijd zo’n wedstrijd. We hadden daar minimaal gelijk moeten spelen. De eerste helft niet slecht maar we hebben het over ‘hadden en als’ en daar kunnen we niet mee verder. Alleen resultaten tellen zo simpel is het gewoon. Dus als je vraagt twee punten genoeg moet ik zeggen ik had er met deze groep een paar puntjes meer verwacht.”

Picture
  Was je verbaasd dat Rozenburg bij je op de stoep stond toen Leo Dekker op non-actief werd gezet?
“Verbaasd wat is verbaasd. Ik ken Jan Piepenbroek heel goed en we zijn al jaren lang maatjes. En toen hij vroeg hoe ik er tegenover stond om het van Leo (Dekker red.) over te nemen moest ik daar niet heel erg lang over nadenken. Ik was al wel bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen waar ik trainer van OVV wordt, maar het paste wel. En hoe moeilijk het ook was voor de technische commissie om met Leo te breken moest er iets gebeuren en ik heb ja gezegd. Ik zat er niet op te wachten en ik begreep van Jan dat het geen makkelijk beslissing was om met Leo te breken. Maar goed zaken lopen soms en vooral in de voetballerij anders dan verwacht. Dus ik dacht daar stap ik wel in Rozenburg is tenslotte altijd mijn cluppie geweest.”

Picture
  We zien ook Rob Noordermeer (ex trainer van Simonshaven) aan je zijde. Bewuste keuze?
“Rob woont in Rozenburg en we hebben al eerder samengewerkt bij Abbenbroek. De eerste wedstrijd tegen Simonshaven hebben we de boot nog een beetje afgehouden. Uiteindelijk was hij er ontslagen en ik wilde niet nog eens een extra prikkel aan Simonshaven bezorgen. Maar als assistent vond ik dat prima, graag zelf. Ik had wel wat potjes gezien van Rozenburg maar hij kende in principe natuurlijke alle tegenstanders en ik ken Rob heel goed dus over de rolverdeling zat ik niet zo in. Rob is ook een man die je dat prima kan toevertrouwen.”

Picture
  Een trainer met een Rozenburg verleden?
“Ja, ik ben al 42 lid van die club. Ik ben er als ventje van 6 jaar begonnen. Rozenburg is altijd mij cluppie gebleven. Ik ben gepromoveerd met Rozenburg als speler en heb ik twee seizoen op het hoogste niveau gespeeld. Veel te kort natuurlijk maar ik raakte geblesseerd en kon op dat niveau niet meer mee. Anders had ik zeker nog een paar jaartjes langer in de hoofdklasse gespeeld. Ik was eigenlijk nog wel fit en ben gelijk aan trainers cursussen begonnen. Ik begon als assistent bij Rozenburg. In die periode werd Herman Hartgers ontslagen en had Rozenburg Cees Vermunt al gehaald. Maar Cees was dacht ik toen ziek en kon pas later komen. Ik heb toen als assistent een paar wedstrijden overgenomen. Zwart Wit ’28, Spijkenisse en Dovo als ik me goed herinner. Later ben ik nog als hoofd jeugdopleidingen aan de slag gegaan en als assistent van Wim Schwillens. Dat liep spaak, de bedoeling was dat ik het na Schwillens over zou nemen maar Schwillens werd ontslagen en stond ik voor de groep. Een groep die achter Schwillens stond en dat was niet makkelijk om daar de ommekeer in te krijgen. Ze zagen me toch een beetje als de man die aan die poten had zitten zagen. Dat was zeker niet het geval. Ik had met Schwillens op de cursus gezeten en het klikte gewoon goed. Maar het werd allemaal anders toen hij moest vertrekken.

Picture
 
We degradeerde toen dat was niet te voorkomen en hebben toen zoals dat zo mooi heet de grote schoonmaak gehouden en hoofdzakelijk met eigen jeugd verder gegaan. Ja in dat seizoen, in de eerste klasse, werden we kampioen. Eigenlijk waren we daar niet aan toe maar als je bovenin staat wil je die kansen ook benutten. Na dat kampioenschap kregen we een slecht jaar weer terug in de hoofdklasse. Na zes wedstrijden en één punt hadden ze het met Janse wel gezien op West. Een zwarte bladzij moet ik zeggen. Ik werkte in het dorp, woonde er en kreeg ook nog wat privé problemen. Had in begin ook nog wel wat wrok gevoelens maar ben toch altijd lid gebleven van de club. Uiteindelijk ben ik buiten het dorp gaan werken en wonen en bij andere clubs als trainer werkzaam geweest (onder ander bij Spartaan ’20, Pelikaan, Stellendam, Papendrecht red.) en volgend seizoen bij OVV. Een mooie club waar ik echt naar uitkijk.”

Picture
  Nog twee wedstrijden wat mogen we nog verwachten?
“Twee overwinningen. Van een doemscenario ga ik niet uit. We spelen nog twee wedstrijden en is het seizoen vroeg afgelopen voor Rozenburg. We moeten het zeker niet op de laatste wedstrijd laten aankomen. NBSVV staat in de middenmoot en wij moeten met deze groep toch in staat zijn om een goed resultaat neer te zetten. En dan vervolgens met een mooie pot tegen de Jonge Spartaan afscheid nemen van dit seizoen. We doen er nog alles aan. We trainen op drie avonden in de week om er voor te zorgen dat de spelers minimaal twee keer komen trainen. Er zijn er zelf bij die op woensdag nog met Dick (Grinwis red.) trainen om aan die twee keer te komen. En dan in mei nog één keer in de week of zo. We moeten nog eens kijken hoe dat verder loopt. Ik moet me daarna natuurlijk ook weer bezig gaan houden met OVV en het nieuwe seizoen. Ik ga er niet vanuit dat we nog nacompetitie moeten spelen, anders moeten we de plannen nog een keertje bijstellen.”

Francis Janse is nog altijd de gedreven man zoals wij hem al jaren kennen. Tegenwoordig woont Janse in het oude vissersdorp Goedereede, niet helemaal te vergelijken met Rozenburg maar het dorpse past wel bij Janse. Zijn Rozenburg zal hij wel altijd trouw blijven, dat Rood Gele Hart zit er nu eenmaal in. Als we met de interim trainer praten merken we toch wel dat het lastig was om in een paar weken tijd de discipline wat aan te halen en conditioneel wat sterker te worden. Maar de trainer heeft vertrouwen in de groep en zal zeker de laatste twee wedstrijden er alles aan doen om zo goed mogelijk af te sluiten. Maar na de wedstrijd tegen Jonge Spartaan wacht voor Janse een nieuwe uitdaging, in Oostvoorne, bij OVV waar wij hem in ieder geval heel veel succes wensen.