Algemene Berichten


25-09-09

Rozenburg heeft een nieuw bestuur

‘Jaap Kleijwegt is benoemd tot erelid’
Picture
  Afgelopen donderdag vergaderde het Rozenburg bestuur voor de eerste keer in de nieuwe samenstelling. Eigenlijk waren er niet veel verrassingen, zeker voor de insiders niet. Hans de Groot is op de laatste algemene ledenvergadering gekozen tot voorzitter. De Groot vervulde die functie al sinds een klein jaar als ad interim maar nu dus ook gekozen door de leden. Ook de penningmeester John Olree had tot nu toe zitting in het bestuur als ad interim en is nu ook officieel gekozen door de leden. Het dagelijks bestuur wordt gecomplimenteerd door secretaris Monique Schuil. Verder zitten in het bestuur van v.v. Rozenburg Paul de Heer als beheerder van de opstallen en terreinen. De jeugdafdeling wordt vertegenwoordigd door Jolande Doornhein en speltechnische zaken neemt Leen van Es voor zijn rekening.

Picture
  Ton de Groot, Remco den Hoed en Wim van de Eshof zijn afgetreden en maken geen deel meer uit van het bestuur van de Rood Gelen. Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet meer voor de club waardevol en werkzaam zijn maar in een andere functie. Er wordt overigens naarstig gezocht naar een vervanger voor de positie van jeugdvoorzitter, die tot nu toe bekeeld werd door Wim van de Eshof. Verder heeft de algemene ledenvergadering Jaap Kleiwegt benoemd als erelid van de vereniging, we zullen in de komende periode daar zeker nog aandacht aan besteden en Jaap aan het woord laten in de rubriek ‘In gesprek met….’


14-08-09

Promotie- / degradatieregeling voor het seizoen 2009 - 2010

Door de invoering van de topklasse heeft de KNVB de regeling aangepast

De competitie is nog niet begonnen maar met betrekking tot de promotie- degradatieregeling is er wel wat veranderd. Er komt na dit seizoen een topklasse die de kloof tussen het amateurvoetbal en de profsectie wat kleiner moet maken. Ook zijn er bij de amateurs verenigingen met ruimere budgetten maar waarvoor de stap na de profs toch nog te groot is. Er moeten ook clubs uit de ‘Jupiler Leaque’ kunnen degraderen. Kortom het lijkt een goede opbouw van de piramide met als hoofddoel ‘Kampioen van Nederland’. Voor Rozenburg, toch ook ooit 11 jaar spelend op het aller hoogste amateurniveau van Nederland, is de topklasse heel erg ver weg maar heeft het voor de promotie- degradatieregelingen wel consequenties. Dit jaar promoveren de eerste twee clubs in de derde klasse direct en niet alleen de kampioen. Een stukje uit een schrijven van de KNVB.


3e klasse A-B-C-D (West II)
De nummers 1 en 2 promoveren naar de 2e klassen. De periodekampioenen van de 3e klassen spelen een nacompetitie met de nummers 11 van de 2e klasse. De winnaars van de halve finales van deze nacompetitie plaatsen zich voor de 2e klasse. De verliezers van de halve finales van de nacompetitie 2A-3A-3B en de verliezers van de halve finales van de nacompetitie 2B-3C-3D spelen een beslissingswedstrijd. De winnaar van 2A-3A-3B speelt tegen de winnaar van 2B-3C-3D om 1 plaats in de 2e klasse. De nummers 11 van de 3e klassen spelen een nacompetitie tegen de periodekampioenen van de 4e klasse om 4 plaatsen in de 3e klasse. De nummers 12 degraderen naar de 4e klasse.

Er zijn dit jaar dus nogal wat mogelijkheden om mee op te schuiven en een plaats af te dwingen in de 2e klasse. Bovenin meespelen is daarom gewenst. Het zal door deze regeling nog maar weer eens een extra spannende competitie worden. De kans op een periode titel is door deze regeling ook een stukje vergroot, eenvoudigweg omdat er dus twee clubs direct promoveren.

Later meer …….


23-01-09

Feestje ter gelegenheid van de nieuwe Ereleden van v.v. Rozenburg

‘Oud doelman en Erelid Ton Aberson, 87 jaar, was speciaal vanuit Delft naar Hellevoetsluis gekomen’

Picture
  Afgelopen vrijdag was er een Hellevoetsluis wel een heel bijzonder feestje voor Rozenburg. Ter gelegenheid van benoeming van een aantal ereleden en het vertrek van een aantal bestuursleden was er in ’t Pomphuys een etentje georganiseerd. Een gezelschap dat zijn weerga niet kent, mensen die op een andere manier dan op het veld zijn of haar beste beentje voorzetten om voetballen op sportpark West mogelijk te maken. Naast de benoemde nieuwe ereleden waren ook de reeds benoemde ereleden van de partij. Het oudste erelid van de vereniging Ton Aberson, inmiddels 87 jaar, was nog zelf met de auto vanuit Delft naar Rozenburg gekomen om zich daar aan te sluiten bij het gezelschap dat per luxe touringcar naar Hellevoetsluis vertrok. Het feestje had eigenlijk al eerder gevierd moeten worden.

In oktober van het vorige jaar overleed het pas benoemde erelid Paul Schuil geheel onverwacht en werd het feestje begrijpelijk uitgesteld. Afgelopen vrijdag stond voorzitter Hans de Groot stil bij deze trieste gebeurtenis en was er uit eerbied naar Paul Schuil een minuutje stilte. Paul Schuil was één van de op de laatste ledenvergadering benoemde ereleden. Zijn benoeming was samen met nog vijf anderen.

Picture
  Zo werden ook Henk van Pelt, Piet Westbroek, Gerrit Boer Jpz, Jan Hoogenboom en Bertus van der Gun in het zonnetje gezet wegens de benoeming tot erelid van Rozenburg. Oud voorzitter Jacques Hobbel reikte de oorkondes uit. Verder waren natuurlijk ook alle andere ereleden op het feestje aanwezig en werden de oude herinneringen weer eens van stal gehaald. Vooral de verhalen van ons oudste erelid Ton Aberson deden ons weer eens beseffen hoe het vroeger was bij de voetbalvereniging. Naast Ton Aberson ontbraken Piet van Seters, Theo Faber, Henk van Welie, Cees van Zadel, Willem Stout en Aad de Bloeme niet in Hellevoetsluis. Alleen erelid Henk Veentjer was afgelopen vrijdag verhinderd. Een bijzondere avond in het ’t Pomphuys met mensen die v.v. Rozenburg op de voetbalkaart hebben gezet en de club hebben groot gemaakt.

Klik hier om alle foto's te bekijken


03-01-09

Nieuwjaarstoespraak van voorzitter Hans de Groot

Dames en heren, namens het bestuur heet ik u allen van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie en wensen wij u van harte, een gezond en sportief 2009 toe. Ook dit jaar hebben wij, mede door een bijdrage van enkele sponsors weer een receptie onder begeleiding van een live muziek optreden. Ik wil de gevers hierbij van harte danken.

Het nieuwe jaar is alweer ruim 2 dagen oud en maandag zullen de meeste van ons weer naar school en naar het werk gaan en dan komt het normale leven weer langzaam op gang. Voor de voetbal is het echter nog volop winterstop en dat is niet voor niets als we naar buiten kijken. Nederland is in de greep van de winter en wie weet komt er dit jaar nog wel weer eens een elfsteden tocht. Schaatsen is bij ons een echte volkssport. Maar vraag eens aan de mensen om je heen wat de meest populaire sportbeoefening in Nederland is, dan zal daar zeker op worden geantwoord: VOETBAL.

Het Nederlandse voetbal is bekend in de wereld en niet alleen vanwege de successen van het Nederlands team en het clubvoetbal in het verleden, maar zeker ook vanwege het uitstekende opleidingsniveau dat wij hier kennen. Dit is dan ook de reden dat veel voetballers die uit de jeugdopleiding komen, gehaald worden door clubs uit het buitenland. En met succes, want vele van deze jongens stoten verder door naar de Europese- en zelfs tot de wereldtop.

De meeste van ons zijn al op jonge leeftijd begonnen met het voetbal en dat begint dan meestal op straat of een trapveldje met vriendjes onder elkaar. Later kom je dan bij een voetbalclub terecht om bij de F-jes voor het eerst in teamverband te gaan spelen.

 
Picture

Zaterdagochtend is het op ons sportcomplex al heel vroeg een drukte van komende en gaande ouders en begeleiders met hun kinderen. Snel naar de kleedkamer en daarna naar het veld waar de tegenstander al staat te wachten. Rond het veld staan ouders die de nog wat onwennige kinderen aanmoedigen en van eventuele noodzakelijke adviezen voorzien. De toekomstige Maradonna’s en Ronaldino’s gaan dan onder leiding van een echte scheids beginnen aan het voetbalspelletje. Met z’n allen rennen naar de bal om die in ieder geval maar te kunnen raken. Sommigen begrijpen al een beetje dat je het spelletje beter kunt spelen met inschakeling van je medespelers. Maar het is nog echt een spelletje en de uitslag die doet er dan ook niet zo toe. Tot slot worden er nog penalty’s genomen zodat iedereen toch nog de kans heeft gehad om te kunnen scoren.

Later op wat oudere leeftijd gaat het er wel wat anders aan toe. Veel trainingen hebben we al achter de rug en er is geleerd dat een goed resultaat alleen kan worden gehaald door als team samen te spelen. Je maakt daarover de nodige afspraken en dan pas je in een zogenaamd systeem. Wat vroeger als spelletje in de straat en bij de F-jes is begonnen is nu een serieuze aangelegenheid geworden.

We gaan met een opdracht van de trainer het veld in en gebruiken daarbij ook de technieken die we gezien en geleerd hebben. In tegenstelling tot vroeger is een overwinning nu wel belangrijk geworden en het spelletje komt daarbij vaak op de tweede plaats.

Voetbal is oorlog riep een van onze grootste voetbaltrainers in het verleden. Je ziet het inmiddels bijna overal. Vanuit de verdediging trekken we ten strijde en proberen met alle geoorloofde en niet geoorloofde middelen de tegenstander te overmeesteren. Ja.. en dan doet de tegenstander natuurlijk hetzelfde, waardoor het wel eens goed mis kan gaan. Gelukkig hebben we daar dan nog de scheidsrechter. Hij heeft er voor gekozen om in zijn vrije tijd als hobby tussen beide strijdende partijen te gaan staan om zo de zaak volgens de regels te laten verlopen. Deze regels zijn opgesteld om het spel vooral sportief en met respect voor de tegenstander tot een goed einde te brengen. Soms worden echter de grenzen van het toelaatbare overschreden met als gevolg een blessure of nog erger.

Niet al deze overtredingen worden bewust gemaakt maar de tegenstander die wordt geraakt beleefd dat vaak anders en reageert zijn woede dan ook vaak af op de veroorzaker of de scheidsrechter. Meestal wordt de zaak weer snel gesust en gaat het spel verder. Maar het kan ook gebeuren dat de gemoederen zo zijn verhit, dat meerdere spelers zich er mee gaan bemoeien of dat de woede zelfs overslaat naar de toeschouwers rond het veld. De rapen zijn dan echt gaar en de zogenaamde “Waarden en Normen” die we met elkaar hebben afgesproken worden daarbij totaal vergeten. Het is nu alleen maar zaak om te overleven en vooral die tegenstander eens flink de les te lezen.

 
Picture

Het voetbalspelletje maakt bij veel mensen emoties los die normaal meestal niet naar buiten komen, dat is bekend. Toch zegt men dat sport verbroederd en dat is de andere kant van de zaak. Sport kan heel mooi zijn en vooral de voetbalsport als het met respect en volgens de regels wordt gespeeld. Hard ingrijpen kan, maar wel met respect voor de tegenstander en niet met de intentie om iemand hard te raken of zelfs te verwonden.

We hebben elkaar hier zojuist een gelukkig en sportief Nieuwjaar toegewenst. Een goed voornemen daarbij is om de regels van Waarden en Normen te respecteren. En niet alleen in de voetbal maar ook daarbuiten in het dagelijkse leven.

Laten we als goed voornemen dan ook afspreken dat we daar als leden en supporters van voetbalclub Rozenburg een voorbeeld in zullen zijn.

Dank u wel.