Uit nog altijd puntloos

Valse start Rozenburg te wijten aan resultaten uitduels

Arie Bevaart
Rozenburg

Hij vind alles best, als hij zijn aanvallende impulsen maar kan botvieren. Maar toen trainer Leo Dekker een nieuwe tactische trouvaille ontvouwde die hem op de rechterachterpositie deed belanden, slikte hij toch even. De invulling die Jordie de Groot aan die positie mag geven, is echter net zoveel verdedigend als aanvallend, dus was de Rozenburgse youngster snel gerustgesteld.

,,Eigenlijk wordt ik voor de hele rechterflank ingezet," zegt de 20-jarige allrounder. ,,Aanvankelijk was ik dit seizoen rechtshalf en rechtsbuiten tegelijk. Daarna ben ik op de backpositie gezet met de bedoeling dat de rechtshalf, Pieter Selhorst, naar binnenknijpt zodat ik er overheen kan komen. Ik moet zeggen dat ik me wel lekker voel in die rol. Zaterdag tegen Zwartewaal stond ik weer wat meer op het middenveld."

Rozenburg heeft dit seizoen al de nodige punten laten liggen en is voorlopibg niet meer dan een middenmotor. ,,Precies andersom dan vorig seizoen lijken we nu een uit-fobie te hebben," verklaart De Groot, die scholing volgt aan het Scheepvaart en Transport College. We hebben vier keer thuis gespeeld en drie keer gewonnen en drie keer uitgespeeld en drie keer verloren. Omdat het krachtsverschil in de afdeling minimaal is tussen de meeste clubs is er mijns inziens nog niets verloren.

,,Met het elftal dat we nu hebben, moeten we ons in de top-3 kunnen spelen,"
zegt Jordie de Groot

In een tumultueuze winterstop maakte De Groot vorig seizoen de trainerswissel van Hecker naar Dekker dit seizoen van dichtbij mee. Het Rozenburg dat Dekker dit seizoen tot zijn beschikking heeft, is een ander Rozenburg dan vorig seizoen. ,,We zijn er breder en sterker op geworden," vindt De Groot. ,,Met het elftal dat we nu hebben, moeten we ons in de top-3 kunnen spelen. Daarom valt de start ook zo tegen. In balbezit gaat het wel goed, maar bij balverlies zijn we kwetsbaar. Je wilt natuurlijk altijd zo hoog mogelijk eindigen, maar ik vind dat Rozenburg dat gezien zijn historie en complex ook aan zijn stand verplicht is."

Mocht het Rozenburg niet lukken te promoveren, dan zal De Groot niet overwegen zijn heil elders te zoeken. ,,Ik heb dat in de jeugd al geprobeerd, sluit hij af. Via de KNVB-selectie-elftalletjes ben ik bij SHO terechtgekomen. Daarna heb ik voor Spijkenisse gespeeld. Ik was in de jeugd altijd aanvaller, maar bij Spijkenisse werd ik back gezet en verloor ik het plezier in het spelletje. Ja, back... Nu zie ik geen noodzaak bij Rozenburg weg te gaan: het is gezellig en de sfeer is goed. Ja, alleen wat meer punten graag."

10 - 10 - 2007

Gelezen in Weekblad Delta

SC Voorne houdt aansluiting ten koste van Rozenburg

BRIELLE-
Op basis van een superieure eerste helft won SC Voorne afgelopen zaterdag in Brielle de derby met Rozenburg met 3-2. Daardoor behield de ploeg van trainer Marcel Langeveld de aansluiting met lijstaanvoerder Piershil.

SC Voorne en Hellevoetsluis, de ploegen die elkaar komende zaterdag in Hellevoetsluis treffen voor een nieuwe beladen derby in de derde klasse D, volgen Piershil nu op twee punten op een gedeelde tweede plaats. Tot dusver is SC Voorne de enige ploeg in 3D die koploper Piershil een nederlaag wist te bezorgen, daarmee maakt de Brielse formatie ondanks een nederlaag tegen het bescheiden geklasseerde, maar bikkelharde Zinkwegse Boys de sterkste indruk in 3D.

Toch werd de ploeg van trainer Marcel Langeveld afgelopen zaterdag op eigen veld in de tweede helft volledig weg gespeeld. De slap aan de derby begonnen bezoekers poetsten in dat tweede bedrijf de 2-0 achterstand bij rust dan ook in een mum van tijd weg en SC Voorne wankelde.

Anton van Vliet (Rozenburg) probeert met handen en voeten te beletten dat Sander Arkenbout (SC Voorne) op rukt naar het doel van Rozenburg-sluitpost Michael Kruize Foto: Lydia Heikoop

Een strafschop aan Brielse zijde, nadat de claim om een penalty aan de kant van Rozenburg (overtreding tegen Mark Hoks) achteloos was weggewuifd door de arbitrage, bracht de beslissing. Hoewel de sterke keepende Michael Kruize de goede hoek koos en in eerste instantie de strafschop van Jeroen de Wit uit zijn doelhoek ranselde, was de toegesnelde Robert-Jan Westmaas eerder bij de bal dan de aarzelende Rozenburgers, waardoor de 3-2 toch een feit werd.
"Eigen schuld, dikke bult," vond Rozenburg trainer Leo Dekker na afloop. "Als je zo slap aan een derby begint als wij in de eerste helft deden, roep je het onheil over je af. Natuurlijk is de ontknoping op grond van het scoreverloop en ons spel in de tweede helft zuur voor ons. Maar ook bij die strafschop van SC Voorne hadden we weer alerter moeten zijn toen Michael Kruize die bal stopte. Nee, we hadden deze wedstrijd misschien nog kunnen winnen en ik vind dat SC Voorne met de volle winst eigelijk ook teveel heeft gekregen, want we speelden die ploeg na rust helemaal weg, maar eigelijk verdienden we geen van beiden drie punten vandaag.

Opsteker
"Een mooie opsteker", vond Voorne trainer Marcel Langeveld na afloop. "We hadden het in de tweede helft inderdaad heel moeilijk, maar vergeet niet dat we bij rust zomaar op 4-0 hadden kunnen staan hè." Joost Faasse miste een kans voor open doel en ik snap nou nog niet hoe die keeper dat schot van Frank Bronsgeest nog wist te pakken. Die goal had ik al geteld hoor." Door treffers van de gebroeders Jeffrey (1-0) en Frank (2-0) Bronsgeest ging de thuisclub afgelopen zaterdag toch met een riante voorsprong de rust in. Maar het opportunistische en nu wèl keihard werkende Rozenburg nam in de tweede helft het duel volledig in handen. Een vrije trap van Jordie de Groot, die doelman Richard Groenewegen, invaller voor de grieperige Johan Bravenboer, verraste, wees de bezoekers de weg naar de gelijkmaker: Die werd een feit toen Ronard Venekamp een voorzet van de op links doorgebroken Mark Hoks achter Groenewegen wist te werken: 2-2. Toen Leon Nigg echter te zacht terugspeelde op zijn eigen doelman Michael Kruize, Kon Raymond Schriek de bal onderscheppen. Een overtreding op Schriek was onvermijdelijk om hem het scoren te beletten waarna de bal terecht op de stip ging: 3-2.

BRIELLE
Hij had er flink de balen van. Na een belabberde eerste helft leek het Rozenburg van trainer Leo Dekker alsnog een punt te gaan pakken in het streekduel met SC Voorne, maar Robert-Jan Westmaas gooide in de slotminuten roet in het eten: 3-2.
,,De eerste helft hebben we helemaal niks laten zien," nam Dekker na afloop geen blad voor zijn mond bij het beschrijven van de prestatie van zijn team in de eerste helft. ,,De veteranen van Voorne hadden ons nog bij kunnen houden."

féteren door Sander Arkenbout

Dekker had zich in Brielle op de bank zitten te verbijten de eerste 45minuten. Uit het niets kwam SC Voorne op een 2-0 voorsprong tegen een inderdaad ongeïnspireerd spelend Rozenburg. In de tweede helft waren de bezoekers sterker en leken loon naar werken te krijgen door een late gelijkmaker van Ronard Venekamp. Maar in de slotfase ging SC Voorne, dat achter Piershil tweede staat in 3D, er dus alsnog met de winst vandoor: 3-2.

,,Voorne heeft teveel gekregen," vervolgde Dekker zijn relaas. ,,Zij hebben na de 2-0 niks meer laten zien. Ik dacht na de 2-2 dat we eroverheen zouden gaan, maar we lieten ze nog terug komen...." Niemand had meer op de veerkracht van SC Voorne gerekend. Rozenburg dat naar de middenmoot van de derde klasse D zakt, speelde feller en agressiever. Het was Jordie de Groot (vrije trap) en dus Ronard Venekamp (intikker) die Rozenburg op gelijke hoogte brachten, nadat in de eerste helft de broers Jeffrey en Frank Bronsgeest SC Voorne al snel op een 2-0 voorsprong hadden gezet. Frank Bronsgeest kreeg halverwege de eerste helft nog een grote kans op 3-0, maar faalde oog in oog met keeper Michael Kruize.

In de slotfase was het na de 2-2 van Venekamp vooral voor doelman Kruize extra zuur dat de SC Voorne het potje nog uithaalde. Een paar minuten voor tijd ranselde jij namelijk een strafschop van Jeroen de Wit uit zijn doel, maar de verdediging van Rozenburg was daarna niet alert genoeg om Robert-Jan Westmaas te verhinderen in de rebound alsnog te kunnen uithalen voor de winnende treffer. Daarna kreeg Rozenburg via Luciano Krak en Anton van Vliet nog kansen, maar het verdiende puntje bleef uit voor de bezoekers.

,,Deze derby kan je ook verliezen," spark Voorne-trainer Marcel Langeveld na de winstpartij realistisch. ,,Maar gelukkig hebben we de drie punten. We hadden in de eerste helft de score moeten uitbouwen, maar we gingen veel te opportunistisch spelen. Dat kunnen wij niet zo goed. We gaven na rust veel te veel ruimte weg. Daardoor kwamen we in de problemen. Gezien de tweede helft zijn de bonuspunten voor ons."

SC Voorne
Groenewegen; Ooms, Van der Gaag, Jeffrey Bronsgeest, Van der Veer; Alders (70. Blom), Westmaas, De Wit, Faasse (66. Schriek); Arkenbout, Frank Bronsgeest.
Rozenburg
Kruize; De Groot, Reitzema, Karsten, Van Vliet; Selhorst, Van de Ridder (46. Nigg), Hoks, Venekamp; Quak (60. Goos), Tijssen (46. Krak).

01 - 09 - 2007

Gelezen in weekblad Groot Goeree Overflakkee.

Rozenburg heeft medelijden met Stellendam

Stellendam manoeuvreert zich in benarde positie

Dan Rolandus
Rozenburg:
Stellendam is er afgelopen zaterdag tegen Rozenburg niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen. De formatie van Bert van der Lijn verloor op sportpark West met 2-0. ‘Rozenburg is gewoon verder en heeft verdiend gewonnen,’ erkende de verliezende trainer. ‘In de eerste helft hadden we een goede fase. Voor hetzelfde geld gaat die bal van Rutger de Vries op de paal en de vrije trap van Edwin (Grootenboer, DR) tegen de lat er wel in en kom je zomaar stiekem op voorsprong. Die tweede goal van Rozenburg was de doodsteek. Onze spitsen kregen kansjes, maar moeten nog groeien. Dat gaat niet zomaar in een maandje van voorbereiding. De verschillende spelsystemen voor en na rust leverden uiteindelijk niets op.’

Rozenburg liet er geen twijfel over bestaan wat dit seizoen de aspiraties zijn. Strijden om de titel, hoewel er volgens Leo Dekker meer kapers op de kust liggen met dezelfde ambities. ‘De derde klasse D is een heel mooie zware afdeling, waarin iedereen van elkaar kunt winnen.’ De start beloofde veel voor de thuisclub. Bij vlagen werden er via de flanken (Jordie de Groot en Wim Reitzema) fraaie aanvallen opgezet, die de Stellendamse verdediging de nodige problemen bezorgden. Na ruim tien minuten spelen knalde Lennart Quak een afgemeten voorzet van Ronard Venekamp via Wouter Moerkerk tot hoekschop. De sluitpost van Stellendam zou in het verloop van de wedstrijd met knappe reddingen uitgroeien tot de man wedstrijd. Zo pareerde de doelverdediger een afvallende bal van Mark Hoks en stond hij ook succes in de rebound van Ronard Venekamp in de weg. De aanvallen bleven op het Stellendamse doel rollen. Mark Hoks peerde een teruglegger van Jordie de Groot net naast. Na ruim een kwartier spelen kroop Stellendam enigszins uit zijn schul;p en werd het meteen gevaarlijk ook. Jan ’t Mannetje zette met een steekballetje Rutger de Vries voor Michael Kruize, maar de inzet van de jonge aanvaller verdween via de doelman en de paal naast. Even later manoeuvreerde Hans van Veen zich door de Rozenburgse defensie, maar zijn schot ontbeerde de kracht om Michael Kruize tot capituleren te dwingen.

De thuisclub zette vervolgens weer aan. Leo de Geus schoot bij het uitverdedigen de bal hard op de voet van Jordie de Groot, maar het leer vloog tot opluchting van zebragroen naast het doel. Ronard Venekamp had pech dat een prima voorzet van Peter Selhorst onder diens kont bleef liggen, waarop de aanvaller in de herkansing naast schoot. Het wachten was op de 1-0 voor Rozenburg, maar schoten uit vrije posities van Anton van Vliet (geblokt), Lennart Quak (in handen van Moerkerk) en Wim Reitzema misten hun doel. Vijf minuten voor rust kwam het missen der kansen de Rozenburgers bijna duur te staan, toen Germain Heiland de doorgebroken Edwin Grootenboer vloerde, waarop Grootenboer zelf de bal vanaf twintig meter op de lat deponeerde. Pech voor Stellendam, maar het had weer geluk, toen Wouter Moerkerk op slag van rust een pegel van Lennart Quak uit zijn doel ranselde.

Gouden wissel
De tweede helft was qua voetbal duidelijk van een minder gehalte. Rozenburg zocht de aanval iets gereserveerde, leed daarbij veel balverlies en Stellendam was aanvallend niet bij machte om het sterke Rozenburgse verdedigingsblok met Ronald Karsten aan het hoofd te ontregelen. Het enige Stellendamse wapenfeit kwam na vijf minuten spelen van de voet van Edwin Grootenboer recht in handen van doelman Michael Kruize. Nadat aan de overzijde Mark Hoks verzuimde de bal in het doel te lopen, knalde Peter Selhorst een vrije trap vanaf de rand 16 op de gestrekte doelman Moerkerk, die even later ook een intikker van Jordie de Groot onschadelijk maakte. Op het kwartier dan toch een serieuze Stellendamse counter, toen een voorzet van Rutger de Vries op een prima pass van Grootenboer strandde op Ronald Karsten met daarachter de geheel vrijstaande Jan ’t Mannetje. In de twintigste minuut was het dan toch raak toen de zojuist binnen de lijnen gebrachte invaller Leon Nigg met zijn eerste balcontact een voorzet van Anton van Vliet achter de kansloze Wouter Moerkerk jaste: 1-0. Even later stond Moerkerk succes van achtereenvolgens De Groot en Van Vliet in de weg. Halverwege de tweede helft wierp Anton van Vliet de wedstrijd met een toevalstreffer in het slot. Germain Heiland bereikte met zijn laatste daad Van Vliet, die de bal vervolgens met een mislukte voorzet vanaf de linkerkant over de verbouwereerde Wouter Moerkerk net onder de lat in het doel deed ploffen: 2-0. In de slotminuten tilde Lennard Both nog een aangever van Johannes Keijzer over de lat en besloot aan de overzijde Moerkerk de wedstrijd door een harde inzet van Wim Reitzema te keren. ‘Net als vorige week speelden we een goede wedstrijd met tempoaanvallen via de flanken. Daar wordt ook keihard op getraind. Maar het schortte net als tegen Hellevoetsluis in de afwerking. Als we met de rust met 4-1 voorstaan heeft niemand iets te zeggen. Hoewel we met die bal op de lat net zo goed tegen een zeperd hadden kunnen aanlopen.

Tijdens de rust heb ik de spelers verteld niet te mooi te willen voetballen, maar vooral het geduld te bewaren. Als je zoveel kansen krijgt moet er wel eentje invallen, dus is het zaak niet met acht voor de bal uit te hollen en het risico lopen het deksel op je neus te krijgen. Dat juist Leon (Nigg, DR) die goal maakt is leuk voor hem, maar was vooral prettig voor de ploeg. Samengevat hebben we een fris voetballend team met verzorgd voetbal, maar zullen we voor de goal scherper en alerter moeten worden. Uiteindelijk was het een stroeve overwinning, maar mogen we er met drie punten in de zak ook weer niet over zeuren. We hebben de aansluiting weer hervonden en dat is best lekker zo vlak voor de wedstrijd tegen SC Voorne. Wij zijn er klaar voor,’ aldus analyseerde de trainer van Rozenburg, Leo Dekker. Voor Stellendam wordt het als hekkensluiter met drie vergaarde punten nu al oppassen om niet meteen door te degraderen naar de vierde klasse. De ploeg herbergt tal van ervaren krachten zoals Leo de Geus, Cees Melissant en Edwin Grootenboer, maar voorin wil het met een nieuwe jonge voorhoede nog altijd niet vlotten. ‘Het is zaak dat we in de komende wedstrijden punten moeten sprokkelen om te overleven. Tegen Rhoon hebben we sneu verloren. Scoren is het grote euvel. Dat heeft ook te maken met een stukje zelfvertrouwen. Maar het komt goed,’ besloot Bert van der Lijn.

Stellendam ontvangt aanstaande zaterdag op De Molengors het ambitieuze Hellevoetsluis. De aanvang is om 14.30 uur.

Rozenburg – Stellendam 2-0 (0-0). 64. Leon Nigg 1-0, 71. Anton van Vliet 2-0.,
Bijzonderheden:
De prima leidende scheidsrechter Hans Nering Bogel uit Bleiswijk gaf geel aan Hans van Veen (Stellendam).
Rozenburg:
Michael Kruize; Jordie de Groot, Ronald Karsten, Frank van Dalen, Anton van Vliet; Peter Selhorst, Germain Heiland (72. Jeffrey Tijssen), Mark Hoks, Wim Reitzema; Lennart Quak (62. Leon Nigg), Ronard Venekamp.
Stellendam:
Wouter Moerkerk; Hans van Veen, Kees Melissant, Leon de Geus (78. Vincent Grobecker), Lennard Both; Corné Groeneveld, Edwin Grootenboer, Vincent Breedveld, Marco Koese; Jan ’t Mannetje (62. Johannes Keijzer), Rutger de Vries.

Rozenburg blijft bij, Stellendam zakt

DAN ROLANDUS
ROZENBURG

Rozenburg heeft de aansluiting met de subtop van de derde klasse D weer hervonden door opponent Stellendam op sportpark West met een 2-0 (0-0) nederlaag terug te wijzen.
Dat de overwinning zo laag uitviel , mochten de kansenmorsende Rozenburgers zichzelf aanrekenen. ,,Het was een stroeve overwinning,”verklaarde Leo Dekker . ,,Maar laten we niet zeuren, want de punten zijn binnen. Net als vorige week tegen Hellevoetsluis speelden we een goede wedstrijd met tempoaanvallen via de flanken, maar schortte het in de afwerking. Tijdens de rust heb ik de spelers verteld niet te mooi te willen voetballen, maar vooral het geduld te bewaren. Als je zoveel kansen krijgt moet er wel eentje invallen, dus was het zaak niet met acht voor de bal uit te hollen en het risico lopen het deksel op je neus te krijgen.” Een gouden wissel moest uiteindelijk de ban breken op Sportpark West. ,,Dat Leon (Nigg, red.) inviel met de eerste goal (1-0) was leuk voor hem, maar vooral prettig voor de ploeg ,”ging Dekker verder. ,,We hebben weer aansluiting en dat is best lekker zo vlak voor de wedstrijd tegen SC Voorne.”

Voor Stellendam wordt het als hekkensluiter met pas drie vergaarde punten nu al oppassen om niet meteen door te degraderen.
De Goereese formatie herbergt tal van ervaren krachten, maar voorin wil het met een nieuwe jonge voorhoede nog altijd niet vlotten. Trainer Bert van der Lijn was realist genoeg om te erkennen dat Rozenburg dik verdient ha gewonnen. ,,Rozenburg is gewoon verder,” sprak de Hellevoeter. ,,In de eerste helft hadden we een goede fase. Voor hetzelfde geld gaan die ballen op de paal (Rutger de Vries, red.) en de lat (Edwin Grootenboer, red.) erin en kom je ‘sneaky’op voorsprong. Die tweede goal (toevalstreffer van Anton van Vliet , red.) gaf de doodsteek. De spitsen kregen kansjes, maar moeten nog groeien. Dat gaat zomaar niet in een maandje van voorbereiding. Her is echter wel zaak dat we in de komende wedstrijden punten moeten sprokkelen om te overleven. Tegen Rhoon hebben we in blessure tijd sneu verloren. Scoren is nodig om de moraal en het zelfvertrouwen van de spelersgroep op te vijzelen.”