Knipsels

04 - 06 - 08

Gelezen in Maasstad weekbladen

Grote zorgen om VPR-Trophy

'We moeten maar eens om de tafel gaan zitten

REGIO -
Op zaterdag 7 juni houdt de belangengroep VPR op sportpark Drenkeling in Rockanje de finaledag van het eigen toernooi, een voetbaltoernooi voor standaardteams van de verenigingen op Voorne-Putten en Rozenburg. OVV, Spijkenisse, SCO’63 en Simonshaven, de winnaars van de vier poules in de voorronde, strijden dan om de VPR-Trophy.
Volgens Maarten Boutkan en Ben Herbers, twee van de zeven bestuursleden van de VPR, is het toernooi van en voor de voetbalclubs op het eiland. ,,Jaren geleden zijn we er mee begonnen om zo het eilandengevoel, het regio 4-gevoel, aan te wakkeren”, leggen ze uit. Toch maken Boutkan en Herbers zich zorgen om hun toernooi.
 

Ben Herbers en Maarten Boutkan;
'Jaren geleden zijn we ermee begonnen om zo het eilandengevoel,
het regio 4-gevoel, aan te wakkeren'
Foto Rob Kamminga

,,Het begon dit seizoen allemaal zo rooskleurig. Alle voetbalploegen op het eiland hadden zich voor het toernooi ingeschreven en dat was voor het eerst in de historie. De voorrondes werden gespeeld in poules van vijf of zes teams en daar ging het helemaal fout.

Mede op verzoek van de clubs hebben we hen de vrijheid gegeven de data van de wedstrijden in de voorronde in overleg te bepalen, maar dat is niet altijd vlekkeloos gegaan. Zo was Rozenburg-Spijkenisse gepland op 18 februari, maar werd pas maanden later gespeeld en toen stuurde Spijkenisse een A1-elftal. Zwartewaal tegen Spijkenisse is helemaal niet gespeeld omdat Zwartewaal zich terugtrok. Vlotbrug trok zich na het tragische overlijden van een van hun spelers eveneens terug, maar organiseerde luttele weken later wel een eigen nederlaagtoernooi.
Simonshaven won met 8-0 van Hellevoetsluis. Met welke spelers is Hellevoetsluis die wedstrijd ingegaan, kan je je dus afvragen. Vanwege dit soort voorbeelden moeten we de boel maar eens goed evalueren. Je gaat er van uit dat de clubs ook het belang van zo’n toernooi inzien, maar dat is bij sommige verenigingen dus niet het geval. Dat is jammer. Als de clubs vinden dat het VPR-toernooi moet blijven bestaan, willen we van hen harde garanties hebben. Daarom moeten we maar eens om de tafel gaan zitten.’’

Herbers en Boutkan willen de zwarte Piet evenwel niet bij de clubs leggen. ,,Sterker nog. We kunnen zelfs begrijpen dat sommige clubs het VPR-toernooi van ondergeschikt belang zien. Een grote rol in die gedachtegang speelt de KNVB’’, leggen ze uit. ,,De KNVB is van mening dat wanneer in het toernooi opgelopen gele en rode kaarten tot een schorsing leiden, die schorsing ook geldt voor competitiewedstrijden en daar wringt de schoen. Als bestuur zijn we al tijden in overleg met de KNVB om dat te veranderen. Kaarten moeten in het toernooi blijven, vinden wij. Maar ja, de KNVB beslist.’’


Terug naar het overzicht