Knipsels

29 - 01 - 2007

Gelezen in het AD/RD

Rozenburg content met remise bij NBSVV

Door GERARD VONK
NIEUW-BEIJERLAND -

Op het waterkoude sportpark De Kreek overheerste de tevredenheid. Het verlies van twee punten voor zowel NBSVV als Rozenburg in de strijd om de tweede periodetitel in de derde klasse D woog niet op tegen de positieve blik die beide trainers konden hebben op hun eigen team. ,,Een grote-mannenpunt,’’ zo betitelde Rozenburg-trainer Leo Dekker het resultaat na afloop. ,,Onze jonge ploeg bleek fysiek en mentaal opgewassen tegen deze gegroepeerd spelende tegenstander. Jammer genoeg lukte het niet om ons eigen spel te spelen. We gingen te veel mee in de door NBSVV gehanteerde speelwijze van lange ballen. Daardoor was de zuiverheid ver te zoeken, zonder dat er overigens veel weg is gegeven.’’

In de eerste helft waren de teams in evenwicht. Ondanks de tegenwind en de laagstaande zon kon Rozenburg de voorzichtig opererende en op de omschakeling speculerende thuisploeg vrij eenvoudig van het doel houden. Bij NBSVV draaide veel om technicus Paul Bestebreur, die onder meer met een fenomenale vrije trap doelman Kruize tot een ultieme redding dwong. De Rozenburgers kende in Jordie de Groot hun meest opvallende speler. De rechtermiddenvelder stootte enkele malen gevaarlijk door, maar zijn schoten en voorzetten ontbeerden een precieze afronding.
Na de hervatting zetten de Hoekse Waarders de bezoekers geruime tijd onder druk door meer voorwaarts initiatief te tonen. Rozenburg wankelde, toonde zich onrustig in de defensie en kende een voorhoede die steeds meer verloren op een eiland stond.

Het leverde enkele hachelijke situaties op, maar opnieuw toonde goalie Kruize zich onverslaanbaar en kreeg daarbij eenmaal de hulp van de dwarsligger bij een inzet van Tiemen Ensering. Kort voor het eindsignaal kreeg Rozenburg zijn enige kans, maar De Groot kopte in kansrijke positie over. Een herhaling van vorige week -een nipte zege bij GOZ- was voor de bezoekers, die overigens acteerden zonder de geblesseerden Ronard Venekamp en Erik Goos, hiermee verkeken.
,,De verschillen waren klein vandaag,’’ keek NBSVV-trainer Cor Bak terug op een duel waarin scheidsrechter Durgunsu uit Vlaardingen geel gaf aan NBSVV-speler Wouter Vliem en de Rozenburgers Wim Reitzema, Pieter Selhorst en Len- nart Quak. ,,Wellicht dat wij in de tweede helft dreigender waren en daardoor wat meer aan de kant van de overwinning speelden, maar ik ben absoluut niet ontevreden met de 0-0. De organisatie stond goed, we speelden standvastig en de wil was er om te winnen.’’


24 - 01 - 2007

Gelezen in het AD/RD

Rien de Bil nog niet uit beeld bij Rozenburg

Door ARIE BEVAART
ROZENBURG -

Een tandem waarop dan de één het werkt deed, dan de ander. Of beiden tegelijk natuurlijk. Het was voor Rien de Bil ‘zo klaar als een klontje’ dat met het opstappen van Henri Hecker bij Rozenburg ook zíjn tijd was gekomen. Zo’n twee-eenheid als hij met Hecker was, dat kon en kan niemand anders zó invullen. Na een pijnlijk afscheid op sportpark West is hij -weer- aan de slag gegaan bij de vrouwen van RVVH. ,,Ik werd door RVVH gebeld of ik het per direct kon overnemen,’’ zegt de 46-jarige Rozenburger. ,,André Landweer mocht om medische redenen niet verder en ik had toch mijn handen vrij. Sinds mijn vertrek heb ik de club wat uit het oog verloren. Mijn dochter speelt er nog, dat wel. Maar ik zit vaak bij mijn zoon, die in de B1 van FC Dordrecht speelt.’’ En zo is De Bil dus terug bij de Ridderkerkse hoofdklasser, die hij trainde voordat hij bij Abbenbroek terechtkwam. Dit seizoen keerde hij terug bij zijn oude liefde Rozenburg om daar samen met Hecker het eerste elftal onder zijn hoede te nemen.

,,Ten aanzien van Rozenburg heb ik even een rustpauze ingelast,’’ laat hij weten. ,,Samen met Henri hadden we het organisatorisch zo opgezet dat het stónd, en dan zeker naar de jeugdafdeling toe. Er waren duidelijke lijnen en duidelijke afspraken richting de jeugd en Onder 23. Ik moet nog praten met Rozenburg of ik nog wat voor de club blijf doen, maar heb geen zin de structuur overhoop te halen.’’ De samenwerking met Hecker was voorwaarde voor zijn (hoofd) trainerschap bij Rozenburg. Het was een symbiose, zo blikt de oefenmeester nog eens terug op die perdiode. ,,We deden alles samen,’’ legt de voormalige verdediger uit. ,,We draaiden samen de opzet van de trainingen in elkaar en bepaalden samen de opstelling. Vanaf het begin greep onze samenwerking zó in elkaar dat het duidelijk was dat als Henri weg zou gaan, ik dan ook niet in die functie verder zou kunnen gaan. Daarvoor waren we als team te goed op elkaar ingespeeld.’’

Het lijkt of een soepel verlopend hoofdtrainerschap De Bil niet gegeven is. ,,Bij Abbenbroek heb ik het goed naar mijn zin gehad,’’ sluit hij af. ,,Ik wist waar ik aan begon bij een vierdeklasser, maar ik kon uiteindelijk toch niet met de mindere beleving omgaan. Dat was een foute inschatting. Rozenburg is een heel ander verhaal. We dachten dat we het aardig op de rit hadden. Het is pijnlijk hoe de zaken zijn gelopen. En al helemaal als het ook nog eens je eigen club betreft.’’


22 - 01 - 2007

Gelezen in het AD/RD

Rozenburg verrast bij GOZ

MIJNSHEERENLAND -
Op sportpark De Erve in Mijnsheerenland smaakte Leo Dekker het zoet van zijn eerste zege in dienst van derdeklasser Rozenburg.
De trainer zag zijn ploeg namelijk verrassend met 0-1 (0-0) winnen van GOZ, de kopkoper van de derde klasse D. Vorige week kende Rozenburg een valse competitieherstart door met 1-2 van streekgenoot Hellevoetsluis te verliezen. In de Hoeksche Waard tapte de (sub)topper uit een heel ander vaatje.

,,De ploeg heeft hard gewerkt,’’ vond Dekker. ,,Maar ik moet toegeven dat een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven. Het was zo’n wedstrijd waarin de ploeg die als eerste scoort, ook gaat winnen. Ik heb zitten genieten van mijn ploeg - hoe er organisatorisch werd gespeeld en met welke discipline.’’ Zonder Ronard Venekamp (nog wel ingevallen), Jeroen de Rijcke (enkel), Erik Goos (enkel), Patrick Oosterlee (vader geworden) en Nick Speijer (lies), kwam Rozenburg sterk voor de dag.
Ook GOZ liet zich niet onbetuigd, maar de bezoekers waren via Lennart Quak, Pieter Selhorst en Erik van de Ridder gevaarlijkre. Nadat Ruud van Dop na rust de openingstreffer had gemaakt, gooide Rozenburg de wedstrijd knap in het slot.
GOZ-Rozenburg 0-1 (0-0). Ruud van Dop 0-1.


17 - 01 - 2007

Gelezen in Weekblad Delta

Hellevoetsluis wint ten koste van Rozenburg

Eindelijk weer een overwinning voor Hellevoetse zaterdagploeg

ROZENBURG-
Eindelijk slaagde Hellevoetsluis er afgelopen zaterdag dan in om de spiraal van verlieswedstrijd tot staan te brengen. In de hervatting van de competitie slachtofferde de ploeg van trainer Michael Mes het op de derde plaats in de derde klasse D bivakkerende Rozenburg, nota bene op het Rozenburgse sportpark West : 1-2

Het was een zure constatering voor de nieuwe Rozenburgse oefenmeester Leo Dekker dat op de nederlaag van zijn jonge ploeg hoegenaamd niets viel af te dingen.
"Ja, ik had liever gezien dat ik met een overwinning begonnen was", aldus Dekker na afloop, "maar als ik eerlijk ben, speelde Hellevoetsluis het slimmer en heeft die ploeg terecht gewonnen."

 

De Hellevoetse aanvaller Sidney van den Ende ontwijkt hier
een sliding van Selim Su van Rozenburg
Foto: Wil van Balen

Dekker nam kort voor de winterstop het roer over van de wegens een 'vertrouwensbreuk met een deel van zijn selectie' abrupt gestopte trainer Henri Hecker. "Ik had gedacht aan een half jaartje rust , maar toen Rozenburg belde en ik de sfeer op sportpark West had geproefd , heb ik de draad weer opgepakt", aldus Leo Dekker. "Er staat hier een jonge en vooral gretige groep, met mogelijkheden. Maar die gretigheid werkte vandaag een beetje in het nadeel van het team. De tweede goal van Hellevoetsluis kwam voort uit te snel oplopen van mijn defensie. Als er dan een speler blijft hangen, kan je erop wachten dat er iemand van de tegenpartij in scoringspositie komt."

Openingsgoal
De openingsgoal was al na amper twee minuten een feit. Toen dook Edwin Scheffers vrij op voor Rozenburg-sluitpost Michael Kruize en stond de 0-1 op het scorebord. Hellevoetsluis was in een opmerkelijk offensieve opstelling aan de wedstrijd begonnen. Naast de vaste spitsen Mike Molendijk en Sidney van den Ende, gegon ook 'pinchhitter' Scheffers dit keer in de basiself van trainer Michael Mes. En Rozenburg ondervond vrijwel direct de gevolgen van de Hellevoetse aanvalskracht. Halverwege de eerste helft zag Rozenburg-middenvelder Selim Su dat doelman Marcel Smith van Hellevoetsluis wat ver voor zijn doel stond. Vanaf een meter of twintig mikte Su de bal vervolgens schitterend onder de lat vanhet doel van de bezoekers: 1-1. Omdat Erik Goos kort voor rust een combinatie met Anton van Vliet niet doeltreffend kon afronden voor de thuisclub, gingen de teams met een gelijke stand pauzeren.

In de tweede helft toonde Hellevoetsluis, waar routinier Edwin Boogaard door het vroegtijdig uitvallen van de voormalige Rozenburg verdediger Robert van Zevenbergen ruim 55minuten speeltijd kreeg, zich de beter combinerende ploeg. Halverwege het tweede bedrijf vond de andere routinier in het team van de bezoekers , Fabian Theuvenet, met een lange bal Edwin Scheffers. De vleugelspits lanceerde op zijn beurt Mike Molendijk, die eindelijk weer eens het net vond en maar meteen matchwinnaar werd: 1-2.


15 - 01 - 2007

Gelezen in het AD/RD

Hellevoetsluis verrassend langs Rozenburg

'Het was niet goed, maar de drie punten smaken best lekker.' trainer Michael Mes

Door DAN ROLANDUS
ROZENBURG -
De selectie van Hellevoetsluis keerde na de 1-2 (1-1) overwinning bij Rozenburg in een roes terug naar het trainingskamp in Zegge.
De zege en de zo broodnodige punten die dat opleverde in de derde klasse D moest daar in het Brabantse nog eens extra worden gevierd. ,,Je zag bij iedereen de opluchting,’’ stelde de dolgelukkige trainer Michael Mes. ,,Logisch dat de spelers uit hun dak gingen. Het was niet goed, maar de drie punten smaken best lekker. Bovendien scoorden de spitsen ook weer eens en dat is goed voor het zelfvertrouwen. De spelers zijn bereid alles te geven voor een prijsje. Nu werd het voetballend vermogen eindelijk eens uitbetaald in punten. Nee, dit Hellevoetsluis is nog lang niet afgeschreven.’’
Het zit Mes nog steeds niet lekker dat hij aan het einde van het seizoen moet vertrekken. ,,Ik heb het er best moeilijk mee gehad, want ik had graag een jaartje bijgetekend.’’ De opvolging van Mes is nog niet bekend. Paul Hollanders en Wim Schouten waren op sportpark West aandachtig toeschouwer.
,,Ik wil het komende seizoen een zaterdagclub trainen, kan ik ook eens naar mijn zoon bij Hekelingen gaan kijken,’’ stak de trainer van WRW zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Verder gaan er geruchten dat zondagtrainer Ad Bijl het komende seizoen op zaterdag voor de groep zal staan. ,,We hebben noch met Bijl, noch met een ander gesproken,’’ weersprak Hellevoets voorzitter Arie Smit de geruchtenstroom met klem.

Bij Rozenburg kende Leo Dekker na het opstappen van Henri Hecker zonder de geblesseerde topscorer Ronard Venekamp en de geschorste Jordie de Groot een minder goed debuut. Na de openingstreffer van Scheffers (0-1) al in de tweede minuut leek de fraaie gelijkmaker van Selim Su (1-1) na een blunder van Farid Karrat van even voorbij de middenlijn over de verraste Marcel Smith het tij te doen keren. Maar de machteloze Rozenburgers kregen door een doelpunt van Mike Molendijk (1-2) toch het deksel op hun neus.
,,Ik heb een gretige en leergierige groep, maar nog erg jong,’’ zei Dekker. ,,Ik was jaloers op de crosspass van Hellevoetsluis. Wij sloegen de zijkanten te veel over. Juist daar lag de ruimte. Uiteindelijk hebben we slechts één kans (Erik Goos, red.) gehad en dat is te weinig. De ploeg heeft hard gewerkt, maar als je écht wil winnen, dan moet je meer pressie spelen. We hadden ook de ballen met lange trappen achter de verdediging van Hellevoetsluis moeten leggen en met gesloten linies moeten proberen een opening te forceren. Jammer.’’


03 - 01 - 2007

Gelezen in Weekblad Delta

Middelmaat domineert amateurvoetbal op Voorne

Rozenburg nog kansrijk

VOORNE/ROZENBURG-
De grauwe middelmaat domineert in de verrichtingen van de dertien selectieteams die de elf clubs van Voorne en Rozenburg dit seizoen op de voetbalcompetitie hebben los gelaten

Hellevoetsluis en Vierpolders voeren de lijst van slechts presterende clubs aan. Waar zowel het eerste elftal van de zondag- als van de zaterdag-afdelingvan Hellevoetsluis zich halverwege het vorige seizoen volop met de strijd om het kampioenschap bemoeiden, daar is de 'zondag' in deze competitie al zo goed als gedegradeerd en verkeert ook de 'zaterdag' in degradatie gevaar. Het jonge elftal van Hellevoetsluis-zondag valt weinig te verwijten. De voltallige selectie van de "zondag' stapte aan het eind van het afgelopen seizoen op en de nieuwe trainer Ad Bijl begon met een nieuwe groep die nog niet rijp is voor het niveau van de derde klasse.

 

Rozenburg doet nog mee om de bovenste plaatsen, iets wat niet geld voor de meeste voetbalclubs uit deze regio. Veel vereninigingen presteren dit seizoen teleurstellend
Archieffoto: Wil van Balen

De nieuwe trainer van de 'zaterdag' Michael Mes beschikt over een op papier sterke selectie. Maar het veelal dominante spel van zijn ploeg leverde Hellevoetsluis tot dusver nauwelijks punten op, met een met SC Voorne gedeelde derde plaats van onderen in de derde klasse D als gevolg. De prestaties van SC Voorne blijven daarmee ook onder de maat die de Brielse formatie van de vertrekkende trainer Stanley Rieborn in de voorgaande twee seizoenen zelf stelde.

Vierpolders slaagde erin de vijfde klasse D tot dusver nog niet in om tot winst te komen. Met slechts twee punten bengelt de formatie van trainer Jan van Hees troosteloos onderaan.
In dezelfde vijfde klasse D stuurde FC Blankenburg trainer Rob Noordermeer de laan uit. Onder zijn opvolger, Mark Zijlstra is er van een verbeterde prestatiecurve bij de Rozenburgers echter nog geen sprake. Blankeburg overwintert op de vijfde plaast van onderen.

Terugval na sterke start
Bij WRW, door een op papier aanmerkelijk versterkte selectie met hoge verwachtingen aan de competitie begonnen, verloopt het seizoen ook niet zoals gehoopt. De Brielse derdeklasser draaide lang mee met de bovenste teams in 3D, maar viel kort na de winterstop door nederlagen tegen koplopers Dilettant en SCO'63 ver terug. Trainer Wim Schouten kondigde zijn vertrek aan. In de huidige trainer van Rockanje-zondag, Hans de Heer, heeft WRW voor het nieuwe seizoen al een opvolger gevonden.
Nieuwenhoorn stelde de doelstelling om in één seizoen alweer terug te keren naar de hoofdklasse, na een wisselvallige competitiestart al na twee maanden bij. 'Acclimatiseren op het huidige niveau en bouwen aan een stabiel elftal' zijn de nieuwe doelen van trainer Ed Ridderhof die voor het tweede seizoen als hoofdtrainer aan de Nieuwenhoornse Rijksstraatweg actief is.

Ook de verrichtingen van OVV kenmerken zich door wisselvalligheid. De Oostvoornse tweede klasser, waar Richard Koudstaal voor het eerste seizoen als hoofdtrainer actief is, versloeg titelkandidaten, maar verloor ook van onderaan bengelende tegenstanders. Omdat de hekkensluiters in 2D kort voor de winterstop punten pakten, is de middenmoot positie van OVV halverwege dit seizoen lang niet zo veilig als lijkt. Slechts vijf punten scheiden OVV van de hekkensluiter, SVV/SMC.
Ook voor Rockanje-zaterdag en FC Vlotbrug zijn halverwege het seizoen slechts plaatsen in de middenmoot weg gelegd. Rockanje-zaterdag pakt in de vijfde klasse D onder de nieuwe trainer Arie Groeneveld méér punten dan in de afgelopen twee seizoenen, maar de Oranjehemden zijn nog niet sterk genoeg om zich in de titelstrijd te mengen. FC Vlotbrug, waar de nieuw gekomen trainer John van der Toorn, zijn contract met een nieuw seizoen verlengde presteert wisselvallig in de vierde klasse D. Een periodetitel lijkt het hoogst haalbare voor de Hellevoetse zaterdagclub.

Kansen
Alleen Rozenburg, Rockanje-zondag en Zwartewaal overwinteren met perspectief op een mooie afronding van dit seizoen. Rozenburg staat op de derde plaats in 3D, maar er gaapt wel een gat van zes punten met koploper GOZ. Nacompetitie lijkt echter een reële optie voor de zaterdag derde klasser, waar trainer Henri Hecker echter kort voor de winterstop wegens een 'vertrouwensbreuk' met zijn selectie opstapte. Rockanje-zondag begon met titelaspiraties aan het seizoen, maar vond in de koploper DBGC een concurent die op een gelijkspel na, volkomen foutloos bellf. Dat gelijke spel was tegen Rockanje, waardoor de ploeg van trainer Hans de Heer, die Rockanje na één seizoen alweer in gaat ruilen voor het Brielse WRW, toch de voornaamste concurrent blijft. Het gat tussen Rockanje en DBGC bedraagt echter al elf punten.

Zwartewaal tenslotte, begon het seizoen in de vijfde klasse D van het zaterdagvoetbal ook met kampioensaspiraties. Nederlagen tegen CVVMercurius en Herkingen veroordeelden de selectie van trainer Marcel Langeveld tot de derde plaats. De kansen op promotie naar de vierde klasse heeft Zwartewaal echter nog volledig in eigen hand.


03 - 01 - 2007

Gelezen in AD/RD (online)

Henri Hecker zet trainerschap op laag pitje

Door ARIE BEVAART
ROZENBURG -
Hij heeft er zijn buik zeker niet vol van. Maar zó veel moeite doen om van diensten te ruilen om bij trainingen en wedstrijden te kunnen zijn, zal hij voor een andere club dan Rozenburg niet doen. En dus kan het best wel eens zo zijn dat Henri Hecker, die net voor de winterstop opstapte bij Rozenburg, het trainerschap opgeeft. ,,Ik werk vol in de continu, dus het was sowieso onduidelijk hoe het verder was gegaan, licht hij toe. ,,Het is altijd stressen geweest om vrij te vragen. Misschien dat ik wel ga tennissen.

Op sportpark West is Hecker sinds zijn terugtreden niet meer geweest. ,,Ik heb mijn buik gewoon vol van bepaalde personen die daar rondlopen, vertelt hij verder. ,,Ik ben van mening dat er spelletjes achter mijn rug zijn gespeeld. Dan moet je het lef hebben in mijn gezicht te zeggen dat je me liever ziet gaan dan komen. Nu is een aantal spelers door de technische commissie gebruikt om te laten zeggen wat de technische commissie wil. Met zulke figuren kan ik niet meer werken.

De blonde middenvelder van weleer ziet een complottheorie als oorzaak van zijn opstappen. ,,Nu staat er in de pers dat er een vertrouwensbreuk is tussen de spelersgroep en de trainer, maar dat is absoluut niet het geval, zegt Hecker. ,,In een evaluatie met een deel van de spelers zijn dingen gezegd die niet kunnen. Nog voordat er met mij en Rinus de Bil was gesproken én de andere spelers zijn er conclusies door de technische commissie op basis van eenzijdige informatie geformuleerd. De spelers voelden zich ook ongemakkelijk na de evaluatie en zijn naar mij toegekomen. Er is daar ook gezegd door een lid van de technische commissie dat het eigenlijk niet uitmaakte hoe de spelers erover dachten, omdat ik toch weg moest aan het einde van het seizoen.

,,Henri is getergd, en dat mag hij zijn, haakt René Pols van de technische commissie in. ,,Het gesprek dat wij met een deel van de spelers hebben gevoerd, had vertrouwelijk moeten blijven. Wij zouden een advies uitbrengen aan het bestuur, maar nog daarvóór lag alles al op straat. Henri heeft impulsief bedankt. Maar we hebben Henri beoordeeld als trainer, niet als mens. Maar er is niet zo zwart-wit gezegd dat hij volgend seizoen toch geen trainer meer zou zijn. Maar nu het verhaal zo naar buiten is gekomen, hebben we wel zoiets van moeten we de spelers voortaan nog wel (op deze manier) raadplegen.

De vertrokken trainer baalt dat hij zijn karwei niet heeft kunnen afmaken. ,,Ik kon niet anders dan ik heb gedaan, anders had ik mijn geloofwaardigheid verloren, spreekt Hecker. ,,De resultaten waren de voorafgaande weken goed en de trainingsopkomst was goed. En dan gaat zon gestuurde evaluatie bijna in zijn geheel over mijn functioneren. De spelersgroep werd van een oase van rust ineens een poel van onrust. Als ze niet met mij verder willen oké, maar doet dat dan wel op een correcte manier.

De spelersgroep was absoluut niet gebrouilleerd met Hecker. ,,Een club bepaalt een beleid en zoekt een trainer die bij dat beleid hoort, laat good-old Erik van de Ridder weten. ,,Wij als spelersgroep wilden niet van Henri af. We hadden het liefst met hem het seizoen afgemaakt. Ik heb nooit wonderen van een tussentijdse trainerswissel gezien, uitzonderingen daar gelaten. Maar het is een keuze van Henri geweest, een keuze die ik met alle achtergronden kennende zeker kan begrijpen.


Terug naar het overzicht