'Onze eerste zorg is om niet te degraderen.'   Edwin de Koning

DAVID KUIPERS
RHOON -
De wedstrijd tussen Rhoon en Rozenburg werd zaterdag in een kwartier beslist.
Drie treffers brachten Rozenburg de zege (0-3) en Rhoon dichterbij de degradatieplekken in de derde klasse D. Het duel begon nog goed voor de thuisclub. Alex de Groot kopte na zeven minuten op de paal. Het bleek de enige noemenswaardige kans voor Rhoon in de eerste helft. Rozenburg had het betere van het spel en leek technisch vaardiger. Toch waren de bezoekers niet echt dreigend. De toeschouwers waren na rust nog op weg naar de tribune toen Eric van de Ridder mocht aanleggen voor een vrije trap. Vanaf dertig meter krulde de verdediger de bal strak in de kruising en gaf daarmee het startsignaal voor een ‘Rozenburgs kwartiertje’. Twee minuten daarna was het weer raak. Een te zachte terugspeelbal kon door Rhoon-keeper Edwin de Koning nog net worden weggewerkt, maar belandde in de voeten van Lennart Quak. Met de keeper ver uit het doel was de tweede Rozenburgse treffer een koud kunstje.

Na twee goals werd de tactiek gewijzigd. De Groot stond in de verdediging, maar werd naar voren geschoven. Daar had hij met zijn elf doelpunten eerder al bewezen trefzeker te kunnen zijn. ,,We misten organisatie achterin, daarom heb ik De Groot naar achteren gehaald,’’ aldus De Koning, die naast keeper ook trainer van de ploeg uit Rhoon is. „Maar we hebben tevens een probleem met scoren.’’ Spits Gerben van de Ent kon de hulp voorin goed gebruiken. De Groot bleek een goed aanspeelpunt, waardoor de vleugelverdedigers vaker mee op konden komen. Al snel na de tactische aanpassing diendezich een grote kans aan voor Rhoon. Na een goede voorzet van invaller Ron Tonissen stonden De Groot en Luuk Bijl vrij voor de keeper. De aanvallers konden vanaf twee meter vrij inkoppen, maar de bal vloog langs de beide hoofden.

Door de wijziging ging Rhoon achterin één-op-één spelen en dat leverde mogelijkheden voor Rozenburg op.
Deze leken in eerste instantie niet aan de Rozenburgse aanvallers besteed. Na wat slecht uitgespeelde kansen viel uiteindelijk toch de goal. Ronard Venekamp tekende voor de derde treffer en bepaalde de eindstand op 0-3. ,,Het was geen hoogstaande wedstrijd," aldus De Koning. ,,We hadden op het middenveld geen controle, dat was het grootste probleem.’’ Hoewel de stand door inhaalwedstrijden nog is vertekend, moet Rhoon oppassen dat het niet in de gevarenzone terecht komt. De Koning: ,,Onze eerste zorg is om niet te degraderen. Dat moet toch lukken.’’

BRIELLE

Het ongeloof was groot na afloop vande derby tussen SC Voorne en Rozenburg. Na 45minuten als een vorst op het veld geregeerd te hebben , waren de Rozenburgers in het tweede deel onherkenbaar.

Patrick Oosterlee (l.) en Nick van Sliedrecht kijken toe

De bezoekers wisselden hun karige 0-1 voorsprong in voor een ongekend pakslaag: 5-1. De 'dankbare ' Briellenaren pakten drie belangrijke punten in de strijd om het lijfsbehoud. ,,Ja, de eerste helft was een drama," erkende SC Voorne-trainer Stanley Rieborn. ,,In dit stadium van de competitie en kijkend naar onze positie moeten we niet willen voetballen en zeker niet op dit slechte veld. Zeker als belangrijke spelers als Dennis Alders en Sander Arkenbout (respectievelijk geschorst en geblesseerd, red.) ontbreken. Je begrijpt dat dit in de rust wel duidelijk aan de jongens is verteld! Ik geef toe, die pingel was natuurlijk mooi meegenomen maar dat geluk konden we wel gebruiken."
De vroeg storende bezoekers overliepen SC Voorne in het eerste bedrijf. Binnen vijf minuten waren zowel Jerone de Rijcke als Ronard Venekamp al dreigend binnen de zestien meter opgedoken. Nadat Venekamp een tweede kans miste, schoot hij na een half uur zijn derde binnen. Hij liet vervolgens een vierde mogelijkheid liggen, waardoor de 0-1 ruststand als zeer mild was te beschouwen.

Na de hervatting vond een ware metamorfose plaats. SC Voorne toonde plotseling geloof in eigen kunnenen zette druk, terwijl Rozenburg de grip op het eigen spel en daardoor op de wedstrijd volledig kwijt raakte. Arbiter Van Rijsbergen uit Maasland, die geel gaf aan de Rozenburgers Pieter Selhorst, Erik Goos en Richard Oosterlee, was de Briellenaren gunstig gezind door bij een actie tegen Frank Bronsgeest (' Ik kreeg een duwtje') de bal op de stip te leggen. De spits velde zelf het vonnis:1-1.
Robert Jan Westmaas schot vlak daarna een vrije trap prachtig binnen en zette de wedstrijd verder op zijn kop. Rozenburg zocht de gelijkmaker, maar was kansarm. Nadat reserve doelman Henk Doornheim, die de geschorste Michael Kruize verving, opzichtig in de fout ging waardoor Robert Leemans de 3-1 kon aantekenen was het over en uit.

,,Ik heb er eigenlijk weinig over te zeggen," sprak Rozenburg-trainer Leo Dekker.
,,De beste wedstrijd speel je nu eenmaal niet negetig minuten lang en dan kun je nog beter een goede tweede dan een eerste helft spelen. Het verschil tussen de twee helften was veel te grooten dat is niet goed. Speel je tegen een betere tegenstander dan kan het gebeuren, maar daar was, met alle respect, absoluut geen sprake van."

SC Voorne:
Bravenboer; De Peuter; Van der Gaag, Jeffrey Bronsgeest, Ooms (46. Schriek); Faasse, Blom, Baumann (81. Leemans), Westmaas; Frank Bronsgeest, Van Sliedrecht (68. Langton).
Rozenburg:
Doornheim; Karsten, Van de Ridder, Patrick Oosterlee, Tijssen (65. Van Dop); De Groot, Goos, Selhorst (75. Richard Oosterlee); Quak (67. Su), Venekamp, De Rijcke.

ROZENBURG

Tevredenheid bij Rozenburg-trainer Leo Dekker, een wrang gevoel bij zijn collega Stanley Rieborn van SC Voorne. Na afloop van de in 1-1 geëindigde derby op het Rozenburgse sportpark West was het duidelijk dat de Briellenaren de kans op een regelrechte stunt in 3D hadden laten liggen.

1

1

0 - 1
1 - 1

Dennis Alders(l) kreeg een penalty niet voorbij Rozenburg-doelman Michael Kruize

,,Het is een beetje zuur gelijkspel," sipte de van een hernia-operatie herstellende Rieborn na afloop, met in het achterhoofd de door Dennis Alders gemiste strafschop van SC Voorne. ,,We hebben de kansen gehad. De mooiste misschien nog wel voor Frankie (Bronsgeest, red.) Als die vlak voor tijd had afgegeven op Nick van Sliedregt was de 1-2 er wellicht toch van gekomen. Maar ja je staat inhet veld en je moet keuzes maken, ik verwijt niemand wat."
,,De eerste helft was van onze kant echt heel slecht," constateerde Dekker in zijn nabeschouwing. ,,Maar als er dan toch een minder deel moet zijn heb ik het liever zo dan andersom. Want als je van de tweede helft gebruik maakt om te laten zien dat je wel kan knokken, heb je toch wat rechtgezet. Dit is een jonge ploeg en dus redelijk instabiel. Toen we in de tweede helft terugkamen met Wim Reitzema op de linkerkant van het middenveld en één op één gingen spelen achterin kwam er een loopvermogen in het spel. Er was meteen druk. Ja, we kregen een tikkie van die strafschop , ook al stopte Michael (Kruize red.) die bal knap. Al met al ben ik tevreden. Dit was een derby hè."

Overleg in het spel van de thuisclub, die vanwege het overlijden van oud-eerste-elftalspeler Ed Euser (57) met rouwbanden om speelde, was in de eerste helft ver te zoeken. De thuisclub probeerde het wel, maar SC Voorne had de zaakjes beter voor elkaar en kreeg de beste kansen. Op slag van rust kopte Joost Faasse vanuit een hoekschop van Robert-Jan Westmaas raak: 0-1.
Na rust al Pieter Selhorst na ruim tien minuten kans een hoekschop in één keer bij de tweede paal het Brielse doel in draaien: 1-1. De gelijkmaker was het sein voor Rozenburg om de jacht op een tweede treffer te openen. Ronard Venekamp en Selim Su kwamen oog-in-oog met Voorne-sluitpost Johan Bravenboer echter niet tot scoren. Toen Frank Bronsgeest bij een Brielse counter licht werd aangetikt door Richard Oosterlee oogste de slimme vleugelspits het loon van de twijfel over een in de eerste helft tegen hem begane overtreding die door arbiter Wigleven uit De Lier onbestraft was gelaten. Nu ging de bal onverbiddelijk op de stip, maar Dennis Alders miste de kans op een hernieuwde Brielse voorsprong. Aan de andere kant misten Jordi de Groot en Ronard Venekamp opgelegde kansen.