Knipsels

14 april

AD/RD Dichtbij / Voorne-Putten-Sport

Rozenburg strikt oudje

IJsbrand van Pelt (42) twaalf jaar na afscheid terug in de hoofdmacht

Arie Bevaart
Rozenburg -
Exact weet hij het zelf ook niet meer. Het moet een jaar of tien geleden zijn dat hij voor het laatst in het eerste elftal heeft gespeeld en besloot naar een lager elftal te gaan. Maar op zijn 42ste(!) is IJsbrand van Pelt terug in de hoofdmacht van tweede klasser Rozenburg. Een waslijst aan blessures en ook schorsingen heeft trainer Henri Hecker genoopt het oudje terug te vragen.

,,Personele problemen," noemt de veertiger als oorzaak van zijn (tijdelijke) rentree. ,,Ik ben dit seizoen begonnen in het vierde elftal, een kroeg elftalletje waarin ook anders oudje spelen. Samen met Evert van de Beek en Richard Hecker ben ik door de personeelsnood in de loop van het seizoen al naar het tweede elftal opgeschoven. Nu je in de fase van de competitie komt waarin ook schorsingen zwaar gaan wegen heeft Henri me benaderd om met het eerste elftal mee te doen."

Aangezien hij dus al eerder de stap terug naar het tweede elftal maakte, valt de stap naar de hoofdmacht hem verhoudings gewijs mee. ,,Je bent er aan gewend dat je sneller moet handelen. Ik heb steeds minder dat als ik de bal wil wegmaaien dat ik tegen de tegenstander zijn been schiet inplaats van tegen de bal. Ik moet zeggen dat het niet tegenvalt, al ging het tegen DOTO in de AD Rotterdamsdagblad Cup beter dan afgelopen zaterdag tegen HVO. HVO kletste erin en daar hadden we moeite mee."

 

Door blessures en schorsingen heeft trainer Henri Hecker
IJsbrand van Pelt (l) teruggevraagd. FOTO JOHN DE PATER

De rechtermiddelvelder merkt wel dat hij fysiek moet aanpoten tegen de jonge garde. ,,Afgelopen zaterdag hadden we een scheidsrechter die veel floot en dat betekent veel opnieuw aanzetten. En dat merk je vooral een dag later. In het vierde is het al zo dat alles de volgende dag strak staat, maar dat heb ik nu in het kwadraat. Toch ben ik redelijk fit. Door m'n werk ben ik ook in staat voor mezelf te fietsen en fitnessen.

Als begin-twintiger promoveerde Van Pelt in het seizoen '86-'87 met de gouden lichting van Rozenburg naar de eerste klasse. Hij speelde tot en met seizoen '93-'94 in de hoofdmacht. ,,Ik weet nog dat ik ben gestopt het seizoen dat Wim Schwillens hier kwam. We hadden net een minder seizoen achter de rug en er kwamen ook steeds meer spelers van buitenaf. Voor mij hoefde dat allemaal niet. Ik was nog fit zat en ben toen naar het vijfde gegaan. Het elftal van de oudjes, dat later het vierde is geworden."
Met Roderick van Zevenbergen, Erik van de Ridder en Sander Bosveld in de gelederen heeft Rozenburg nog meer spelers in de gelederen die de goeie ouwe tijd op sportpark West hebben meegemaakt. ,,Er is een kwaliteitsverschil met het elftal van vroeger, dat is logisch," vertelt 'IJt' verder. ,,De beleving van het voetbal is in de achterliggende jaren ook anders geworden. Vroeger voetbalde je per linie en wist jeje taak. Tegenwoordig zie je veel meer dat elke speler denkt een kunstje te moeten laten zien."

Van Pelt was afgelopen zaterdag 'flink ziek' van de nederlaag bij staartploeg HVO, te meer daar Rozenburg zich met met een puntje definitief veilig had kunnen spelen in 2D.

,,Het leek wel of niet bij alle spelers het besef er was dat we nog niet helemaal veilig zijn, We voetbalden niet goed, mezelf incluis trouwens. We zullen nog vol aan de bak moeten. Eerst tegen 's-Gravendeel en dan de laatste wedstrijd tegen Monster, dat nog tegen degradatie vecht. We zullen het dus niet op die wedstijd moeten laten aankomen."

   

Paspoort

Naam: IJsbrand van Pelt
Geboortedatum: 29januari 1964 Rozenburg
Kortweg: 'IJt'
Woonplaats: Rozenburg
Beroep: operator
Positie: middenvelder
Club: Rozenburg
Afscheid: op 3 september 1994 in een duel in de Amstel Cup met Excelsior


Terug naar het overzicht