Knipsels ( 1ste-elftal)

26 september

AD/RD Voorne-Putten
Schwung zit er bij fris Rozenburg goed in

GERARD VONK
ROZENBURG
Debutant Rozenburg toont zich na vier duels een aanwinst voor de tweede klasse D. De ploeg van trainer Henri Hecker oogt fris, geïnspireerd en ziet kans aanvallend voetbal op de grasmat neer te leggen. Het resultaat is vijf punten en een keurige positie in de middenmoot.
Afgelopen zaterdag pakten de Rozenburgers op het sfeervolle en drukbezochte sportpark West een verdiend punt tegen het bij aanvang van het duel nog zonder puntverlies zijnde Lyra: 1 -1.

*De jongens verdienen een compliment, klasse!* gaf Henri Hecker alle credits aan zijn elftal. *Het punt is dik verdiend. Het blijkt dat we voetballend heel aardig meekunnen in deze afdeling. Want laten we wel zijn, met alleen hard werken is het allemaal veel lastiger.* In de boeiende eerste helft opende de thuisploeg sterk. Vooral spits Lennaert van Kalker toonde zich een ware plaag voor de Westlandse defensie. De openingsgoal viel echter in de tiende minuut aan de kant van Rozenburg. Een misverstand in de defensie gaf aanvoerder Etiënne Buis de gelegenheid binnen te schieten: 0-1.
De wedstrijd was in het vervolg in evenwicht, waarbij beide ploegen hun kansen kregen. Zo zag Pieter Selhorst een inzet ternauwernood naast gaan en had Lyra geluk toen een verkeerde terugspeelbal tegen de eigen paal belandde. Rozenburggoalie Michael Kruize toonde zich tot twee maal toe een ware sta-in-de-weg bij grote Westlandse kansen.

Kort na de hervatting schoot Erik van de Ridder een vrije trap via de doelman tegen de lat, waarna Lyra een veldoverwicht wist op te bouwen en meer druk kon uitoefenen. Het leverde echter weinig kansen op. Aan Rozenburg-zijde stond tot tweemaal toe het vizier van spits Ronard Venekamp onvoldoende scherp. Toch kreeg Rozenburg waar het recht op had, namelijk de verdiende gelijkmaker. Van Kalker kopte een inzet van Robert van Zevenbergen in de rebound in het doel, waaraan de spits, en zijn directe belager Richard Kraaijenbos, een bebloed hoofd met hechtingen aan over hield.
*Vooraf had ik getekend voor het tot nu toe behaalde aantal punten*, sloot Hecker af. * De swung zit er gewoon goed in. Je zag het, zelfs Van Kalker heeft er bloed en hechtingen voor over om te scoren.*

Rozenburg - Lyra 1-1 (0-1).
9. Etiënne Buis 0-1, 85. Lennaert van Kalker 1-1.
Bijzonderheden
Scheidsrechter Kuup uit Vlaardingen gaf geel aan Lennaert van Kalker van Rozenburg en de Lyra-speler Jurgen Jongejan. De thuisploeg miste de geschorste Jeffrey Thijssen en door prive-omstandigheden ook Patrick Oosterlee.
Rozenburg:
Kruize, Karsten, Roderik van Zevenbergen, Richard Oosterlee, Van vliet, Robert van Zevenbergen, Van de Ridder, Reitzema, Selhorst (75. De Groot), Van Kalker (89. Hecker), Venekamp.
Lyra
Spelde, De Vreede, Weidmann, Delhez, Van Duin, Jongejan, De Windt (57. Kraaijenbos), Van Velzen (57. Ron van des Sar), Van Wensen, Buis, Robin van der Sar.


September

AD/RD Voorne-Putten
Geblesseersde Dennis Karsten baalt bij Rozenburg aan de zijlijn

Rozenburg
Rozenburg kan de eerste weken nog geen beroep doen op de rappe aanvaller Dennis Karsten. De bijna 24-jarige hazewind heeft last van zijn hamstrings en baalt al weken langs de zijlijn.
*Nee het gaat niet goed*, laat de voormalige goalgetter van Hekelingen weten. *Het is nu al bijna vier weken dat ik er last van heb. Ik wilde op de training de bal pakken waar ik eigenlijk niet meer bij kon. Ik strekte mijn been te ver uit en toen was het foute boel. Het is echt balen, want ik had heel de voorbereiding meegedaan en dan staat de competitie op het punt van beginnen en dan gebeurt dit.*
*Volgens de fysio kan het nog wel een week of een week of vier aanslepen voordat ik weer helemaal fit ben. Ik hoop dat het niet langer gaat duren . Op dit moment loop ik nog steeds mank als ik hardloop. Nee, meer dan een beetje fietsen bij de verzorging kan ik voorlopig op de trainingavonden niet doen.*


19 september

AD/RD Voorne-Putten
Onvrede troef op de Molengors


Edwin Grootenboer (r) soleerde vlak na rust knap na de 2-1 voor Stellendam
(Foto John de Pater)

DAN ROLANDUS
STELLENDAM
Francis Janse en Henri Hecker behoorden tot de gouden lichting Rozenburgse voetballers die van de vierde klasse naar de hoofdklasse opstoomde. Tijdens de wedstrijd tussen Stellendam en Rozenburg in de tweede klasse D stonden de ploegmakkers van weleer nu als trainers lijnrecht tegenover elkaar. Janse, die veel bekende Rozenburgse handen schudden, en Hecker bleven vrienden, want de eilandenderby op de Molengors bleef onbeslist 2-2 (rust 1-1).

Maar om nu te zeggen dat de trainers tevreden waren over de geleverde prestatie van hun spelers, nou nee. Hecker, die vorige week met zijn mannen nog knap Zwaluwen versloeg, dirigeerde zijn ploeg naar de kleedkamer en duldde van zijn spelers geen praatjes. Recht van spreken hebben ze immers niet, vond hij. “Achteraf mogen we nog blij zijn dat we een punt hebben gehaald”’ foeterde de Rozenburger. “In het eerste deel van de eerste helft hebben we nog aardig lopen ballen, maar vergaten we de kansen te benutten. Daarna hebben we te weinig gebracht. Te veel spelers hebben het laten afweten. Kijk we hebben een jonge groep ze moeten nog veel leren, en dat is niet erg, maar dan moeten we niet tegen elkaar gaan lopen roepen hoe het allemaal moet. Zo werk dat natuurlijk niet. De basis om verder te komen is keihard werken, want anders verlies je zoals tegen Stellendam onnodige punten.” Rozenburg creëerde in de eerste twintig minuten goede kansen, maar onder andere Robert van Zevenbergen liet deze fraaie mogelijkheden onbenut. Stellendam werd daarna wat dreigender en dat leverde een 1-0 voorsprong op door de noeste werker Jan ’t Mannetje. Twee minuten voor rust ging Marco Kroeze in de fout, waarop Pieter Selhorst de op snelheid liggende Robert van Zevenbergen een niet te missen kans bood; 1-1.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud, of Edwin Grootenboer mocht van de Rozenburgse defensie ongehinderd naar 2-1 soleren. Tien minuten later trok Ronard Venekamp, na een hoogstandje van Lennart van Kalker, de stand met een raakte kopbal weer in evenwicht: 2-2. Rozenburg ging opzoek naar de tweede overwinning op rij maar zover liet Stellendam het niet komen. “Ik vond het een slappe hap ver beneden de maat”, sprak een balende Faracis Janse na afloop, die vorige week het duel met Lyra wegens onweer gestaakt zag worden. “Rozenburg begon slagvaardiger, maar wij pakten het goed op en kwamen door een prima goal met 1-0 voor. Je weet dat Rozenburg moet komen en hoop dan zelf op een snelle counter. Dan wordt de bal vlak voor rust zomaar ingeleverd waardoor je de 1-1 om je oren krijgt. Datzelfde herhaalde zich bij de 2-2. Van Kalker mag nooit voor de man komen en Venekamp werd aan de verkeerde kant gedekt.’ Nee het ging allemaal te plichtmatig. En dat terwijl ik er telkens op hamer dat zij vooral thuis de volle buit moeten pakken. Ik vind dat ze op het heilige thuisgrond het gras op moeten vreten en dat heeft mijn ploeg nagelaten. Nee, zo kom je er niet.”

Stellendam - Rozenburg 2-2 (1-1)
36. 't Mannetje 1-0, 43. Robert van Zevenbergen 1-1, 47. Grootenboer 2-1, 57. Venekamp 2-2.
Bijzonderheden
Scheidsrechter Aarden uit Bodegraven gaf geel aan Lennaert van Kalker, Robert van Zevenbergen (beiden Rozenburg) en Richard van Broekhoven (Stellendam).
Stellendam
Sjaak Both, Koese, Kees Melissant, Grootenboer, Lennart Both, Richard van Broekhoven, Jan 't Mannetje (62.Johan Melissant), Vervloet (80. Van 't Hof), Melaard, Korpershoek.
Rozenburg
Kruize, Richard Oosterlee, Roderik van Zevenbergen (53. Richard Hecker), Bas van Vliet (80. Sert), Patrick Oosterlee, RObert van Zevenbergen, Van de Ridder (80. Karsten), Anton van Vliet, Selhorst, Van Kalker, Venekamp.


14 september

Gelezen in weekblad Delta
Eerste zege Rozenburg is binnen


Rozenburg boekte in de tweede competitiewedstrijd van het seizoen een 3-2 overwinning
(Foto Wil van Balen)

Rozenburg -
Rozenburg is heel wat minder zwak dan de fanatieke achterban na de desastreus verlopen oefenserie in de voorbereiding op het nieuwe seizoen vreesde. Dat bewees de openingswedstrijd van de competitie vorige week en dat gaf de ploeg van trainer Henri Hecker afgelopen zaterdag voor eigen plubliek opnieuw aan.

Ging een gelijkspel voor Rozenburg vorige week bij MVV'27 in Maasland in blessuretijd nog verloren (2-1), afgelopen zaterdag pakte het elftal van Hecker voor eigen plubliek door een 3-2 overwining op Zwaluwen Vlaardingen de eerste drie competitie punten. En de eerste zege werd nog binnengehaald met tien man ook, want vijf minuten voor rust trapte verdediger Jeffrey Keizer bij de stand van 1-1 na, waarna hij met *direct rood* naar de kleedkamer kon. Nog voor rust kwam Rozenburg echter op 2-1, om in de tweede helft zelfs naar 3-1 te counteren. MVV kwam nog wel terug tot 3-2 maar de thuisclub sleepte de resterende voorsprong veilig door het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Vastenburg.

Zelfvertrouwen
Het zelfvertrouwen van Rozenburg kreeg door de overwinning een stevige injectie. Zwaluwen was niet zomaar een tegenstander. Nog geen maand geleden maakten de Vlaardingers indruk op het toernooi om de Petrochembokaal, mede door een 6-1 zege op thuisclub Rozenburg. Maar in de fase speelde Rozenburg nog met routinier Erik van de Ridder in de vertrouwde positie van laatste man. Henri Hecker heeft de strateeg van Rozenburg echter zover gekregen dat hij zijn onmiskenbare talenten en kwaliteiten weer op het middenveld tot hun recht laten komen. De 34-jarige Van de Ridder is eigenlijk wat te oud en te zwaar om de rol van spelverdediger goed te kunnen aanlopen, maar met de andere weer naar Rozenburg terug gekeerde routinier Roderik van Zevenbergen als laatste man, en volledige opofferingsgezindheid van de jongere ploeggenoten, slaagt Van de Ridder er wonderwel in om het elftal van Rozenburg te laten draaien.De routinier blijft lep en doorziet (vooral doorziet) het spel als geen ander. Het legde de thuisclub afgelopen zaterdag geen windeieren. Het duurde een minuut of twintig voor Lennaert van Kalker namens de thuisclub de score open kon breken.

Grillig
De grillige spits passeerde op de rand van het zestienmetergebied een Maaslandse verdediger om daarna direct uit te halen en de bal buiten bereik van keeper Stefan van de Water 'stijf' in de kruising te schieten: 1-9.
Ruim tien mimuten later had de van Spijkenisse overgekomen John Nkworo de gelijkmaker echter in het Rozenburgse doel gekopt: 1-1. Toen vervolgens ook Jeffrey Keizer het veld kon verlaten leek een nieuw drama voor Rozenburg in de maak, maar Erik van de Ridder hielp zij team hoogdtpersoonlijk door de moeilijke periode heen.De routinier krulde vlak voor rust een vrije trap schitterrend langs de Maaslandse muur en in de verste hoek van doelman Van de Water: 2-1.
Teon Lennaert van Kalker Rozenburg kort na rust op 3-1 bracht ging de thuisclub echt in een goede afloop geloven. Van Kalker vertrok op de rand van buitenspel iets dat scheidsrechter Vastenburg ook had gezien, want de arbiter negeerde nadrukkelijkhet clubgetinte vlagsignaal van de clubgrensrechter van MVV'27. John Nkworo bracht de achterstand van de bezoekers vijf minuten voor tijd nog terug to 3-2 maar verder lieten de tien dappere Rozenburgers het niet komen.


5 september 2005

Gelezen in het Nederlands Dagblad
Rozenburg is een echte amateurclub
In de zomermaanden belichten we in een serie artikelen de sportieve teloorgang van voormalige topamateurclubs.
Deze week VV Rozenburg.

Oprichting: 20 mei 1931
Sportpark: West
Clubkleuren: Rood/geel/zwart
Aantal seizoenen hoofdklasse: 11
Ranglijst aller tijden: 46

door Bernhard Kok
Voetbalvereniging Rozenburg viert dit jaar dat zij 75 jaar bestaat. Gedurende deze lange periode van sportieve hoogte- en dieptepunten waren samenhang en plezier de constanten. Voorzitter Jacques Hobbel: ,,Ons denken en doen is voortdurend gericht op het verbeteren van sociale contacten en het genoegen in het spelletje. Dat maakt vv Rozenburg tot een échte amateurclub.''

Hoewel de sportieve prestaties ondergeschikt zijn aan het verenigingsbelang heeft de club zeker ambities. Hobbel wil die echter verwezenlijken met de kicksen en niet door het trekken van de portemonnee. ,,Onze financiële armslag is beperkt. We zien dat veel clubs in financiële problemen komen door het aantrekken van dure spelers. De schadelijke gevolgen die dat heeft voor de goede sfeer in de vereniging wordt dikwijls onderschat'', aldus Hobbel.

De voorzitter ziet met lede ogen aan dat zijn investeringen in de jeugd (o.a. meisjesteams) ertoe leidt dat clubs uit de regio talentvolle spelers met veel geld weglokken. Niet zonder weemoed denkt Hobbel terug aan de periode dat geld maar een bescheiden rol speelde in het amateurvoetbal. Vooral in die periode beleefde Rozenburg zijn gloriejaren. Met eerbied en ontzag wordt 'op Rozenburg' gesproken over de Gouden Generatie. Onder meer Henri Hecker, Rinus de Nooijer, Kees Teuben en Huibert Degeling, waren grote namen. Deze helden, veelal geboren Rozenburgers, kwamen op uit de eigen gelederen en stuwden het vlaggenschip binnen enkele jaren op van de derde naar de eerste klasse, die later werd omgezet in de hoofdklasse. Het was deze generatie die ervoor zorgde dat vermaarde tegenstanders als Quick Boys, Noordwijk, IJsselmeervogels, Spakenburg en ACV persoonlijk naar Sportpark West kwamen om de rood-gelen te bestrijden. Tien seizoenen achtereen wisten de mannen uit de Botlek zich onder leiding van wisselende trainers te manifesteren op het hoogste niveau. Hoewel Ferry Groeneweg de ploeg in 1987 naar de eerste (hoofd)klasse bracht, wordt vooral Kees Vermunt genoemd als het brein achter het Rozenburgs succes. Ook in de strijd om de KNVB-beker deed de vv Rozenburg van zich spreken, met als hoogtepunt de wedstrijd in de tweede ronde tegen de profs van Heerenveen.

Huidig Rozenburg-trainer Henri Hecker, maakte tijdens de gloriejaren deel uit van deze 'golden boys'. Hecker, ook wel 'Mister Rozenburg' genoemd, speelde dertien seizoenen in het eerste elftal. ,,Homogeniteit, goede sfeer en goede voetballers.'' Zo omschrijft Hecker in enkele woorden de kracht van deze succesvolle generatie. ,,Velen konden op een hoger niveau spelen, maar bleven Rozenburg trouw. Zo speelden we ons met een vrijwel ongewijzigde groep op eigen kracht van de derde klasse naar de top van het amateurvoetbal,'' aldus Hecker. Naast de kampioenschappen in de lagere klassen noemt Hecker vooral het seizoen 1990/1991 als hoogtepunt. Onder leiding van trainer Vermunt deed Rozenburg lang mee voor het kampioenschap. Uiteindelijk werd een knappe tweede plaats behaald achter buurman Excelsior Maassluis.

Maar liefst tien seizoenen speelde Rozenburg onafgebroken op het hoogste podium van het amateurvoetbal na één jaar eerste klasse volgde nog een elfde seizoen. Als het aan de loyaliteit en trouw aan de club had gelegen was deze succesvolle lichting lang doorgegaan. Maar de vereniging besefte dat men langzamerhand afscheid moest nemen van een unieke generatie, die niet zomaar kon worden vervangen door eigen kweek. De regio bood voldoende kwaliteit om hoofdklasser te blijven. Hobbel: ,,We hebben er enkele jaren geleden voor gekozen met gesloten beurs te werken. Dat verstevigde geenszins onze concurrentiepositie op de spelersmarkt. Het zijn vooral de grote verenigingen uit de buurt die aantrekkelijk zijn voor goede spelers.'' Handhaving bleek voor Rozenburg niet mogelijk. Degradatie volgde op degradatie en de club zakte naar de derde klasse. ,,Het is niet eenvoudig dit tij te keren'', aldus Hobbel. ,,Naast sportieve malaise lijdt ook de positieve sfeer binnen de club onder tegenslag. Gelukkig is de opgaande lijn weer gevonden en beginnen we binnenkort aan ons tweede seizoen in de tweede klasse.''

Ook hoofdtrainer Hecker is positief gestemd. ,,We hebben een jonge spelersgroep. Handhaving zal niet eenvoudig zijn, maar zeker realistisch.'' Een terugkeer naar de top zal nog lang op zich laten wachten. Hecker: ,,We hebben het clubbelang laten prevaleren boven het sportieve. Dat betekent dat we moeten roeien met de riemen die we hebben. Omdat we de financiële middelen niet hebben zijn we afhankelijk van een goede, maar ook loyale lichting. De eerste klasse en zeker de hoofdklasse is nog ver weg.''

Bron: Nederlands Dagblad

Terug naar het overzicht