Knipsels ( 1ste-elftal)

28 oktober 2004

Gelezen in de Maaspost

Geen nek
,,Papa, die meneer heeft geen nek’’.
Deze ontboezeming van mij, als klein ventje, heeft mijn vader veel last bezorgd. Ik zei het op mijn vaders werk en wees daarbij naar een man, die klaarblijkelijk met opgetrokken schouders rondliep. Jaren later zei mijn vader dat het een chef was, die hem na mijn onschuldige kinderpraat wekenlang met de meest onaangename klusjes opzadelde.
Bij voetbalvereniging Rozenburg loopt ook een man rond zonder nek, althans zo lijkt het. Het is Erik van de Ridder, de kleinste van de bende, aanvoerder van het spul, dus ook een soort chef. Met brede armgebaren dirigeert hij zijn medespelers naar de juiste posities, met zijn linkervoet en af en toe ook met rechts verstuurt hij veelal simpele passjes en als zijn makkers in de aanval zijn, neemt hij er zijn gemak van: even uitblazen met de handen in de zij. Inschuiven doet Erik zelden of nooit. Dat laat de leeftijd, maar meer nog het fysieke gestel niet toe. Hij sukkelt de laatste jaren met kleine blessures, vandaar. Erik traint daarom slechts een keer per week, maar vergis je niet, hij is nog steeds erg belangrijk voor Rozenburg.

Trainer John Corver is dolblij dat zijn aanvoerder er nog een jaartje aan vastplakt. Erik doorliep vroeger de Feyenoordopleiding, haalde het tweede en trainde zelfs een seizoen lang met de selectie mee, met mannen als John Metgod en Ton Lokhof. Bij Rozenburg voetbalt hij al een seizoen of veertien, maakte de gouden jaren in de hoofdklasse mee, toen Quick Boys, Scheveningen en IJsselmeervogels op bezoek kwamen. Wanneer ik Erik op het veld in actie zie, met de rug iets opgetrokken, waardoor het lijkt dat zijn hoofd op zijn schouders rust, moet ik steeds denken aan de opmerking die ik jaren geleden op mijn vaders werk maakte. Ook Erik van de Ridder heeft geen nek! Anders dan mijn vaders superieur, zal Erik hierover niet moeilijk doen. Met of zonder nek; hij wordt geaccepteerd door zijn ploegmaten. Hij is namelijk de leider in het veld en dwingt door zijn spel alom respect af. Niets ontgaat hem, steeds is zijn hoofd naar de bal gericht, ook wanneer hij terugloopt naar zijn plek in de achterhoede. Morgen wordt Erik 34 jaar. Oud voor een voetballer? Welnee, deze Erik van de Ridder kunnen ze bij Rozenburg nog lang niet missen.

JAN (Schoonen)


11 oktober 2004

Gelezen in het Rotterdams Dagblad

Rozenburg ploetert zich omhoog
WFB lijdt in eigen huis een onnodige nederlaag: 1-2


Jamal Abdalla (7) speelde een sterke eerste helft tegen WFB.
In de tweede helft viel hij terug. Foto John de Pater

Door Gerard Vonk
Ouddorp-
Nieuw puntverlies in de slotfase bleef Rozenburg ditmaal bespaard. Na de afgelopen weken twee punten te hebben weggegeven tegen SC Voorne en S.V. Simonshaven ontsnapten trainer John Corver en zijn mannen tegen WFB in blessuretijd aan een strafschop nadat Jaap Moerkerk al of niet binnen 'de zestien' werd gevloerd. Met de rug tegen de muur pikte Rozenburg de drie punten mee uit Ouddorp (1-2) en ziet zichzelf nu terug op de gedeelde tweede plaats van de derde klasse D.

Nee, hier kan ik niet tevreden over zijn, baalde Corver na afloop van het vertoonde spel. Het was een ramp zoals we voetbalden. Het lukte gewoon niet en ik weet niet wat het was. Normaliter hebben we iets extra's, maar nu kregen we maar 1 kans en die zat nog ook. Hoe is het mogelijk ? Maar goed, de jongens weten dat het slecht was en daarbij hebben we elf punten.

De bezoekers uit Rozenburg openden voortvarend en combineerden WFB ver terug op eigen helft. De openingstreffer van David Heere na ruim een kwartier verraste dan ook niet: 0-1. Na eerder ontsnapt te zijn bij een scrimage - spits Martin Hoek reageerde niet alert genoeg - moest Rozenburg met het rustsignaal in zicht toch een tegentreffer incasseren. Middenvelder Teun Breen lanceerde Hoek, die ditmaal wel koel afrondde: 1-1. Na de hervatting bleek de verschuiving op het middenveld door het inbrengen van de jeugdige Matthijs Blonk op rechts het sein voor de thuisploeg het initiatief over te nemen. De voor rust excellerende Jamal Abdalla kwam niet langer in het spel voor. Echte kansen waren niet op te tekenen, tot een kwartier voor tijd de bal bij een snelle spelhervatting bij Patrick Versluis belandde die de bal knap in de Linkerbenedenhoek binnenschoot: 1-2-. WFB zag kans een slotoffensief te ontketenen, maar de zorgvuldigheid in de aanvoer naar de spitsen ontbrak, waardoor Rozenburg met de schrik en de drie punten vrij kwam. Je ziet het: even een onoplettendheid en zij leggen de bal binnen, sprak WFB-trainer Jan Lecker. De eerste twintig minuten waren de jongens te angstig voor de naam Rozenburg, maar daarna gingen we voetballen en bleek dat we aardig mee konden doen. Door in de rust de organisatie aan te passen, was hun angel ( Jamal Abdalla, red. ) niet langer in beeld. Jammer dat we de kansen die we toen kregen niet afmaakten.

WFB-Rozenburg 1-2 (1-1).
16. Heere 0-1,37. Hoek 1-1, 75. Versluis 1-2.

Bijzonderheden:
Scheidsrechter Snijders uit Vlaardingen gaf geel aan WFB-speler Teun Breen. Bij de thuisploeg ontbrak de geblesseerde Bram van der Sluis en bij Rozenburg begon Lennaert van Kalker op de bank nadat hij te laat bij de wedstrijdbespreking was verschenen.

WFB:
Kievit; Tanis, Van Dam (80, Van Wijk ), Bakelaar, Marco Breen; Van Estrik, Daan Moerkerk, Van Lenten (46. Blonk ), Teun Breen; Jaap Moerkerk, Hoek.

Rozenburg:
Kruize; Bougrine, Van de Ridder, Bosveld, Reitzema; Leijgraaf, Abdalla, Erad, Versluis; Venekamp (77. Van Zeven- bergen), Heere (58. Van Kalker).


Terug naar het overzicht